A mai napon eltűnt a tavalyi évben hangoztatott osztálykülönbség a két klub között, és méltó ellenfélnek bizonyult a Haladás „kis” csapata az NB1-be vágyó akadémiának. Több mint fél éve találkoztak utoljára az együttesek. A papírforma, és a visszhangok azt súgták, hogy egy sima győzelem várható a hazaiak számára, de a Kovács László vezette 11 fős keret megtréfálta a „szombathelyi” csapatot, azaz 55. percig vezetett az igazi szombathelyi kézilabda klub!

Végletekig kiélezett, pattanásig feszült találkozón mindössze egy góllal maradt alul a jelentős emberhiánnyal küzdő szombathelyi Haladás városi vetélytársával szemben. A szívvel-lélekkel robotoló zöld-fehérek nem ismertek megalkuvást, hajszál híján a forduló meglepetését okozták.  A városi rangadó körítésében, színvonalában és küzdelmében kiváló reklámnak bizonyult a kézilabdasport számára. A vendég szurkolók által az utolsó percekig biztatott Haladás végül emelt fővel távozhatott az összecsapásról.

A legtöbb esetben aligha számít a szó szoros értelmében vett rangadónak egy éllovas és egy a főként bennmaradásért küzdő csapat összecsapása. A Haladás és a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia randevúja azonban nem elsősorban a romantikáról szól mostanság.  A két egyesület filozófiája mérföldekre van egymástól, és a közelmúlt eseményei ezt a különbséget csak tovább növelték. A klubok között tátongó szakadék nem sportszakmai téma, a négy játékos átigazolása alapvetően elszigeteli az álláspontokat. A parkoló pályára tett sportolók ügyéért folyamatosan küzd a Haladás, ám jelen pillanatban megegyezési szándék nincsen. Tény és való azonban, hogy a sport szépsége kapcsán a mérkőzések a pályán dőlnek el, így a szombathelyi csörte előtt jottányit sem számított az együttesek tabellán elfoglalt helyezése. Még akkor sem, ha korábban voltak olyan hangok, amelyek alaptalanul osztálykülönbséget hangsúlyoztak. Kovács László gárdája alaposan meg van fogyatkozva, a szakvezető számára jobbára csekély a merítési lehetőség. A Haladás szinte csere nélkül kell, hogy végigbrusztolja a mérkőzéseit, ezen a szinten egy teljes találkozó lehozása ennyi emberrel maga a csoda. Mindennek ellenére a szervezetten, és rendkívül agresszívan játszó zöld-fehérek a számukra kulcsfontosságú mérkőzéseket megnyerték az előző körökben, a közvetlen ellenlábasok felett aratott győzelem szárnyakat adott a játékosoknak. Kovács László vaskézzel fogja a lányokat,  szűnni nem akaró győzelmi éhsége pedig alaposan feltüzeli a csapatot.  A hazai oldalon a merítési lehetőség egészen más dimenziót jelent,  az egykori kiváló válogatott Füzesi Ferenc kétségtelenül jobb helyzetben van ilyen téren. Az SZKKA szakvezetője több olyan játékost is a csapatában tudhat, akik már közvetlen közelről is beleszagoltak az első osztály küzdelmeibe. A hazai egyesület sorában pedig hadrendre fogható volt az egész idei versenysorozat egyik, ha nem a legeredményesebb átlövője.  Schneider Éva a találkozót megelőzően 67 gólnál járt,  távoli löketeire nem igazán találják az orvosságot.  A bajnokságból hochmagasan kiemelkedő Mosonmagyaróvárnak is komoly fejtörést okozó mesterlövész megfogása kulcsfontosságú volt a vendég csapat számára. Persze maga a vendég kifejezés is megmosolyogtató, hiszen maximum science fiction filmekben képzelhető el, hogy a Haladás Szombathelyen vendég lehet.  Az egyesület és a város ugyanis emberemlékezet óta összenőtt egymással, így a jelenlegi szituáció meglehetősen faramuci. 

A mérkőzés nem a vártnak megfelelően kezdődött a hazai csapat nem tudta érvényesíteni a papíron meglévő fölényét, a Haladás magabiztosan kontrollálta a mérkőzés kezdeti perceit.  Szabó Jankáék rengeteget ütköztek, a védelem kevés rést hagyott, a masszív hátsófal nem engedett betörési lehetőségeket a rendületlen próbálkozó hazaiaknak.  Hab a tortán, hogy a zöld-fehérek lerohanásból is eredményesek voltak,   megszeppent vendéglátók többnyire csak keresték önmagukat. A Hali a belső posztokon és a szélen is ellenfele fölé lőtt, a kapuban pedig Márkus Dalma parádézott.  A fiatal hálóőr talicska számra hozta a bravúrokat csapata számára, az elbizonytalanodó átlövők ezzel a szituációval nehezen tudtak megbirkózni.  A Haladásban szinte minden játékos erején felül teljesített, az SZKKA soraiból jobbára csak Csire Fanni és Schneider Éva kísérleteit koronázta siker.  A kevés emberrel brusztoló zöld-fehérek az utolsó leheletéig harcoltak, és hiába teltek-múltak a percek egy-egy bekapott gólra mindig tudtak kellőképpen reagálni. A vendég közönség szurkolása betöltötte a csarnokot,  ebben a fantasztikus atmoszférában a lányok a félidő véghajrájára is koncentráltak tudtak maradni.  (12-15) A második etapban Füzesi Ferenc alaposan felrázta növendékeit, a nagyobb rutinnal rendelkező játékosok azonban továbbra sem tudtak sem támadásban, sem védekezésben a szervezetten játszó Haladás fölé kerülni. Dávid és Góliát párharcában a helyi játékosokat felvonultató zöld-fehérek elől higgadtan és lendületesen adogattak, hátul agresszívan védekezve továbbra is lezárták a passzsávokat. Ahogy haladt előre a mérkőzés, a hangulat is egyre feszültebbé vált,  Kovács László azonban időkéréseivel jól nyúlt bele a találkozóba. Az utolsó erőtartalékait is felélő Halinak ugyanis úgy kellettek a rövid szünetek, mint egy falat kenyér.  A szinte csere nélkül lejátszott találkozón törvényszerű volt persze, hogy fizikailag és koncentrációban sem lehet ezt végigbírni,  a lányok azonban csak nem akarták feladni.  Még akkor sem, amikor a hazai oldalon Virág Noémi is formába lendült,  de mindig volt egy játékos, aki a bekapott gól után támadásban sikeresen magára vállalta a felelősséget. A nagyobb tapasztalattal rendelkező SZKKA a végére a  lényegesen hosszabb kispadnak köszönhetően végül a saját javára fordította a találkozót(28-27),  ekkortájt a fáradó vendégek már nem tudtak hatékonyan védekezni.  A lerohanásokat behúzó hazaiak végül nyertek,  ám az erkölcsi győzelmet minden kétséget kizárólag a vendégek szerezték.  A szavakkal aligha jellemezhető szurkoló háttérrel, szombathelyi játékosokkal felálló Haladás ugyanis ma bebizonyította az örök törvényszerűséget. Minél erősebb a szél, annál kitartóbbnak kell lennie a fának. Márpedig ezt a tölgyfát hagyományból, munkából és lélekerőből ültették. 

Női, NB 1/B-s bajnoki mérkőzés

Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia- Szombathelyi Haladás 28-27 (12-15)

Swietelsky-Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia-Haladás VSE 28-27 (12-15). – Szombathely, 300 néző, NB I/B-s női kézilabda-mérkőzés, vezette: Barna V., Kovács B.

HVSE: Márkus – Sebestyén 4, Kaposvári 3/1, Gerencsér 4, Baranyai 3, Szabó J. 2, Hrabovzsky 6. Csere: Dudora (kapus), Halmos 3, Császár 2/2, Kiss. Edző: Kovács László.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Futsal Veszprém 16
2. MVFC Berettyóújfalu 15
3. Aramis SE 15
4. SG Kecskeméti Futsal 13
5. DEAC 11
6. Haladás VSE 10
7. Újpest FC-220VOLT 7
8. A Studio Nyíregyháza 6
9. Magyar Futsal Akadémia 6
10. Nyírbátori SC 3
11. ELTE-BEAC 1
12. Rubeola FC 1
Go to top