A Haladás VSE számára sosem volt igazán probléma forrása az állandó mérkőzéshelyszínek kiválasztása. A múlt héten átadott minden igényt kielégítő multifunkcionális sportcsarnok azonban új dimenzióba emelheti a régi otthonára egy ideje már ácsingózó egyesületet.  A szombathelyi mérkőzések a játékosok és a szurkolók számára is fontos tehermentesítést jelentenek, a megyeszékhely csapata pedig igazán abban a városban érezheti otthon magát, ahova anyaegyesületének múlta predesztinálja.  A felnőtt csapatok kirakata mögött azonban vasakarat húzódik, mert a Haladás VSE az utánpótlás-nevelésben kíván igazán nagyot robbantani. 

Korábban is többször beszámoltunk róla, hogy a lehetőségeink bővülésével egyenesen arányosan nő a gyermeklétszám is, hétről-hétre egyre több fiatal kergeti a labdát a város hiteles csapatában. A frissen felhúzott sportcsarnok vonzereje nem feltétlenül csak a másodosztályban vitézkedő kézilabda gárdát lengi majd át, sokkal nagyobb lehetőségeket rejt a fiatal felnövő generációk tekintetében.

A kézilabdasportág az elmúlt évtizedekben fényéveket fejlődött: a felgyorsult játék, a mindent elsöprő látványosság, és a végletekig tudományos alapokon nyugvó játékosnevelés manapaság már feltételrendszerében is visszatükrözi a fenti kívánalmakat.  2017-ben bagóért már nem lehet modern technikai eszközöket, strapabíró felszereléseket, teljesítménymérő módszereket, stabil orvosi hátteret biztosítani. Haladni kell a korral, haladni kell a kívánalmakkal.  A Haladás VSE hagyományosan a helyi fiatalokra építene, még akkor is, ha az ifjú játékosok felnőtté válásának számos buktatója van, és inkább rögös semmint kitaposott útnak számít. 

A női sportág múltja, a szakmai háttere lehetőséget biztosít a megfelelő neveléshez, ehhez azonban hosszútávú stratégiai koncepció szükséges.  A fiatalságba történő invesztálás nem azonnal kifizetődő, gyakorta nem is annyira látványos, mint a tűzoltásnak számító kész játékosok hadrendbe állítása. A folyamatban az azonnali anyagi érdekeltség miatt kevés együttes szagol bele igazán, Szombathelyen azonban az utánpótláson van elsődlegesen a hangsúly.

A Haladás VSE számára szárnyakat adhat a friss sportkomplexum, hiszen a megyéhez ezer szállal kötődő szülők nem pusztán csak az egyesület hírnevét veszik górcső alá, a választási szempontok között a 21. századi feltételek is minden bizonnyal jelen lesznek majd.  Tudvalevő, hogy manapság a szelektálási szempontok között éllovas a kifogástalan szakmai környezet, mely alapvetően az ott dogozó edzői/nevelői gárda és a dologi feltételek előremutató koktélja kell, hogy legyen.  

Az új sportkomplexum olyan otthona lehet a szombathelyi kézlabdának, amely generációk sokaságának jelenthet majd egyszerre versenysportra történő nevelést vagy éppenséggel egészséges életmódra történő ösztökélést.  A Haladás hosszútávon szeretne meghatározó tényező lenni a honi sportéletben, ezt azonban nem instant vásárlásokkal, a régióról korábban alig halló légiósokkal vagy éppenséggel levitézlett veterán játékosokkal kívánja tető alá hozni. A jövő az utánpótlásé és a koncepcionális nevelésé.  A Haladás VSE nemzetközi pályára állhat, ha és amennyiben nem sajnál azokra koncentrálni, akik az egyesület jövőjét jelenthetik.

 

Serdülő, ifjúsági és utánpótláscsapatainkban cseperedő sportolóink végre belekóstolhatnak az igazán professzionális körülményekbe.  A recept most már adott, a jelen a megvalósítás jegyében működik.  Szombathelyen van igény minőségi sportolásra, de ennek az ára a türelem illetve a jövőbe vetett bizalom.  A ház megfelelően előrelátó alapozás nélkül fabatkát sem ér. Nincs ez másképpen a sportban sem.

A felépülő sportcsarnokról ifjúsági játékosaink sem rejtették véka alá véleményüket.  A kézilabda ifjúsági csapat egyik motorjának számító, a sérüléséből felépülő Németh Fanni az alábbiként gondolkodik a megújult lehetőségekről.

„Régóta egybeforrt a Haladás neve, és Szombathely városa. Jó érzés egy olyan egyesület tagja lenni, ahol már olimpiai bajnok is edzett. Reményeim szerint az új csarnok vonzza majd a nézőket a hazai mérkőzésekre, a frissen felavatott pályán népesebb közönséggel, új felszerelésekkel nekünk is könnyebb lesz dolgozni. Bízom benne, hogy a lehető legjobb helyen végzünk az idei szezonban.”

A bajnokságban eddig kiválóan muzsikáló, szintén kézilabda játékos, Horváth Hanna is nyilatkozott honlapunknak. A remek átlövéseiről ismert játékos egyesek szerint már a felnőtt csapat gondolatával is kacérkodhatna.

„Szeretek a Haladásban játszani, mert az a véleményem, hogy egy nagyon jó kis csapat kezd összekovácsolódni. Idén sokat vagyok játékban, élvezem az edzőm bizalmát, és próbálok lehetőségeim szerint legjobban élni a mérkőzéseken kapott játékpercekkel. Az új csarnok nyilván egy nagy löketet ad mindenkinek, nagyon jó érzés abban a tudatban lenni, hogy itt fogjuk a meccseinket játszani. Próbálunk minél jobb helyezést elérni. A cél továbbra is a bennmaradás, ha odatesszük magunkat mindez megvalósulhat."

Az ifjúsági csapat irányítója, a villámléptű Szekeres Szederke alappillérnek számít valamennyi mérkőzésen. A főként támadásokban jeleskedő sportoló szintén várakozással tekint a jövőbe.

„A Haladás számomra egy nagycsalád, ahol jó a hangulat és a lányokkal mindig együtt küzdünk a kitűzött célokért.  Nem kétséges, az új csarnok az új otthonunk is lesz. Stabil biztos hely, nagy kedvvel végezzük majd a napi edzésmunkát. Nagyon szeretném, és bízom abban, hogy az idei szezonban a középmezőnyhöz, vagy legalább a középmezőny aljához közel tudunk majd végezni. Az új csarnokban ez megvalósulhat” 

Fotó: Tumbász Hédi, Sportkomplexum hivatalos oldala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Futsal Veszprém 16
2. MVFC Berettyóújfalu 15
3. Aramis SE 15
4. SG Kecskeméti Futsal 13
5. DEAC 11
6. Haladás VSE 10
7. Újpest FC-220VOLT 7
8. A Studio Nyíregyháza 6
9. Magyar Futsal Akadémia 6
10. Nyírbátori SC 3
11. ELTE-BEAC 1
12. Rubeola FC 1
Go to top