A koronavírus-járvány miatt a Magyar Kézilabda Szövetség idő előtt lezárta a 2019-2020-as idénynek. Így sem a felnőtt, sem pedig a korosztályos bajnokságok nem futhattak végig a szokott módon. Ennek ellenére a Haladás kézilabdázói mind egyénileg, mind pedig csapat szinten az elvárt fejlődést hozták. A részletekről Falussyné Kertész Helga szakmai vezető számolt be.

A 2019-2020-as idénynek lényegében csak utánpótlás korosztályú csapatokkal vágtunk neki, a leány ifjúsági együttesünket azonban a saját korcsoportos pontvadászata mellett beneveztük a Zala megyei felnőtt bajnokságba is. A lányoknál és a fiú vonalon is az volt a célkitűzésünk, hogy tanítványaink mind technikailag, mind taktikailag, mind pedig csapatszellemben fejlődjenek.

A már szokásosnak mondható nyári táborokat is sikerült tető alá hozni a szezon kezdete előtt?

Igyekeztünk a nyári szünet vége felé felmérni az erőviszonyokat és lehetőség szerint idősebb csapatainknak felkészülési lehetőséget, összetartást biztosítani. Így a Mátés István irányította ifis lányokon kívül Skoda Bence U14-15 és Takács Gabriella U12-13-as fia is Répcelakon edzőtáborozhattak, hogy kellően rá tudjanak hangolódni az előttük álló szezonra. A Répce-parti kisvárosban nagyon jó körülmények között összesen 3 hetet töltöttek el csapataink, míg a többiek otthon készültek. Ebbe az is belefért, hogy akár egy strandos napot is együtt tölthessenek a gyerekek. Szeptembertől pedig mindenki a már iskolai időben szokásos keretek között dolgozott tovább.

 

Mennyire sikerült megvalósítani az előzetesen megfogalmazott célokat?

A kitűzött célokat - hogy gyerekeink fejlődhessenek -, sikerült elérni, többek között annak köszönhetően is, hogy minden csapatnak megfelelő számú és minőségű terem állt rendelkezésére. Persze egy-egy rendezvény miatt néha át kellett alakítani a terveinket, de összeségében ezen nem múlt semmi. A jól bevált atlétika foglakozásokon sem változtatunk és az idei szezonban is Kamarás Ákos segítette fiataljainkat, abban, hogy még jobb koordinációval, valamint futó- és ugrókészséggel javítsák technikájukat. Továbbra is megmaradtak a kapusedzések, melyeket Schneck Réka és Rédecsi Bence vezényeltek. Itt is megfigyelhető volt, hogy azok a gyerekek, akik komolyan vették és rendszeresen jártak edzésre, kifejezetten sokat fejlődtek az év folyamán.

 

A fejlődés mennyire nyilvánult meg eredményekben is?

Szerencsére a különböző kupasikerek idén sem maradtak el. Összesen 6 tornára utazhattunk el, ezeken a részvételt teljes egészében az egyesületünk finanszírozta. Az utazásra, a szállásra, az étkezésre sem kellett költeniük a szülőknek. Mielőtt az MKSZ a koronavírus-járvány miatt felfüggesztette volna a bajnokságokat már két újabb erőfelmérőre adtuk le a nevezésünket, amelyekre már sajnos nem tudunk eljutni.

Takács Gabriella az U13-as fiúkkal a Ferenczy Kupán a második helyen végzett, Skoda Bence az U14-es srácokkal, míg jómagam az U11-es fiainkkal szereztünk bronzérmet a Student Comfort Kupán. A bajnokságokban megfelelően teljesítettünk, de Mátés István ifi csapata például a csonka szezon végén az első helyen állt a Zala megyei felnőtt bajnokságban.

 

Az egészen fiatal korosztályok hogyan és hol tudtak edzeni, cseppet sem mellékesen milyen bajnokságokban tudtak elindulni?

Jól működtek az iskolákba szervezett edzéseink is Simon Krisztina (Brenner), Farkas Veronika (Neumann), valamint Takács Gabriella (Gothard) vezetésével. A gyerekekkel ismét a kisiskolás bajnokságban tudtunk elindulni. Akik pedig nem az említett három suliba járnak, azok a Freiberger Ivett-Scneck Réka pároshoz (fiú U9-10) vagy Viola Vivihez járhattak (leány U9-10) edzésre és természetesen indultak a bajnokságban is.

Ezen kívül a város iskoláit is segítettük azzal, hogy délelőttönként a Haladás Sportkomlexumban biztosítottunk nekik helyet és szakképzett edzőket Patkós Éva, Czető Kata és Scneck Réka személyében.

Amit még meg kell említenem, hogy Szentgotthárdon, továbbra is a lányvonalon érdekelt a Haladás. Ott két ambiciózus edző, Hegyi Gergely és Rédecsi Bence végzik áldozatosan és eredményesen munkájukat. Hegyi Csilla pedig háttérből segíti a fiúkat.

 

Miként lehetne röviden összegezni az elmúlt időszakot?

A leglényegesebb, hogy valamennyi korosztályunk elindult a korosztályának megfelelő bajnokságban. Kivétel nélkül minden csapatunk fejlődött technikailag, taktikailag és csapategységben is. Azok a gyerekek pedig akik kimagaslottak a korosztályukból,  folyamatosan kaptak játéklehetőséget az eggyel nagyobbak közt is, így biztosítva számukra a megfelelő terhelést és fejlődést.

Mivel a bajnokságok teljesen érthető módon kurtán-furcsán értek véget, ezért nem egyszerű most az értékelés sem. Nagyon gyorsan alkalmazkodnunk kellett ehhez a nem mindennapi extrém helyzethez. Szerencsére az edzőkollégáim nagyon hamar felvették a ritmust és igazán kreatív, változatos edzésprogrammal próbálják a sportolóinkat edzésben tartani és nem utolsó sorban motiválni, hogy együtt átvészeljük ezt a komfortzónán kívül eső szituációt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Haladás VSE 15
2. Futsal Veszprém 13
3. Nyírbátori SC 10
4. SG Kecskeméti Futsal 9
5. MVFC Berettyóújfalu 7
6. Újpest FC-220VOLT 7
7. Maglódi TC 7
8. DEAC 6
9. A Studio Nyíregyháza 5
10. Aramis SE 4
11. PTE-PEAC 1
12. Magyar Futsal Akadémia 0
Go to top