Kovács László ért a gyerekek nyelvén is - Nem csak a kiváló paraméterekkel rendelkező érett kézilabdázóknak, hanem a fiataloknak is fontos, hogy egyénileg foglalkozzanak velük a posztjuknak megfelelően.  Kovács László vezetőedző irányításával hetente egy alkalommal cél specifikus edzések kerülnek megrendezésre, ahol a szakmáért felelős edző az utánpótlás játékosokat individuális képzésben részesíti. Minden szombaton kicsiknek és nagyoknak egyaránt lehetősége van a játék részelemeinek gyakorlására,  önálló kapusképzésünk és mezőnyjátékos fejlesztésünk keretében. Az egyesület számára fontos, hogy valamennyi sportoló lehetőséget kapjon, így nem hagyjuk parlagon azokat, akik igényt támasztanak növendékük megfelelő szakmai hátterének biztosítására folyamatos kontroll mellett.

A közbeszéden is gyakori téma a hiányposztok fejlesztése a hazai kézilabda utánpótlás-nevelésében. A női válogatott világbajnoki szereplése, illetve a férfiak Európa-bajnoki rövid vizitálása megnyitotta a szakmai eszmecserék zsákját,  szaftos vélemények pedig elhangzottak pro és kontra is.  Abban azonban a legtöbb szakember egyetért, hogy vannak úgynevezett hiányposztok, melyek azért komoly dilemmák elé állítják a sportágban tevékenykedő nevelőedzőket. A nők esetében az átlövők, míg a férfiaknál főként a szélsők okozta akut hiány már életre hívott számos konzultációt, ahol alapvetően a kiindulási pont mindig a fiatalkori neveléség vetődik vissza. Minden kézilabdázónak más edzésprogram testhezállóbb, még akkor is, ha ezen keretek biztosításához a legtöbb egyesület nem rendelkezik megfelelő számú szakemberrel vagy éppenséggel insfrastruktúrális munícióval. Az egyéni tréningek a felnőtt csapatoknál kapnak nagyobb szerepet, pedig a fiataloknál döntő tényező, hogy a csoporton belül heti mozgásoknál mekkora figyelmet kap az egyén.

A kézilabda edzők munkája sokrétű, a növekvő gyermeklétszám pedig kevés lehetőséget biztosít igazán a kis sportpalánták technikai jellegű fejlesztésére.  A sportágnak vannak olyan elemei, amelyek egy bizonyos kor után már nem vagy csak nagy áldozatok árán taníthatóak, így a játékosok technikai repertoárjának fejlesztése kiemelt szerepet kell, hogy élvezzen.  Általános vélekedés, hogy sokat feláldozunk a fiataloknál az eredményesség oltárán, a felnőtt együttesek kapujába kerülve bizonyos posztokon nem vagy világviszonylati mércével nézve szerény egynémely technikai elem magabiztos használata a gyakorlatban.  A Haladás ezen megfontolások alapján is szeretne részt venni a hazai szakma támogatásában, így megvalósítási fázisba lépett az az elképzelés-sorozat, miszerint az egyesületnél nagyobb hangsúly helyeződjön az individuális, testreszabott képzésekre. A kapusképzés mellett hétről hétre egy mezőnyjátékos poszton is egyéni tréningeket tartunk, a játékosokat az edzők delegálják majd.  A bátorítás, mentális tréning és mozgáskoordinációs feladatok mellett szakmai gyakorlatok is szép számmal előkerülne. A testreszabott személyi edzésekben valamennyi edző részt vehet, a projekt szakmai koordinálásának felelőssége a felnőtt csapat vezetőedzőjét Kovács Lászlót illeti majd meg.  Reményeink szerint sokan igénybe veszik majd a lehetőséget,  hiszen a Haladás számára a játékos-nevelés is kőbe vésett sportpolitikának számít a kézilabda területén is.  Az utánpótlásba fektetett energiák mindenki számára megtérülnek, de elsődleges fontosságú, hogy az ifjú sportolókban rejlő kvalitás felszínre kerüljön a lehető legkorábban. A vasi zöld-fehér egyesület ezen a téren felkavarná az állóvizet, hiszen tapasztalataink szerint a kézilabdások feltétlenül profitálhatnak mindebből. Az edzésprogramok a legmodernebb szakma irányvonalat követik, a megvalósításról pedig rendszeres konzultáció lesz majd.  Szombathelyen a Haladásé és a fiataloké a jövő! 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Haladás VSE 15
2. Futsal Veszprém 13
3. Nyírbátori SC 10
4. SG Kecskeméti Futsal 9
5. MVFC Berettyóújfalu 7
6. Újpest FC-220VOLT 7
7. Maglódi TC 7
8. DEAC 6
9. A Studio Nyíregyháza 5
10. Aramis SE 4
11. PTE-PEAC 1
12. Magyar Futsal Akadémia 0
Go to top