Az előző fordulóban a városi rangadón bebizonyította a Haladás VSE női kézilabdacsapata, hogy van tartása, kiélezett szituációban képes az együttes különbséget mutatni. Akkor és ott mindenki érezte a minimális vereség ellenére, hogy ez a szív diadala volt. A sportban azonban nem elég egyszer szépen meghalni, hétről hétre túl kell szárnyalni az előző bajnokin nyújtott teljesítményt. A külvilág teljes körű kizárása a professzionális sport alappillére, a mentális felkészülés ma már a siker talán legfontosabb receptje.  A lányokat övező eufória energiákat adhatott a hétre, hiszen a gárdának erre óhatatlanul szüksége is volt. Egyfelől, mert a karmester Császár Zsófia kiesésével ideiglenesen újabb sportolóját vesztette el az alakulat. Másfelől pedig a NEKA mellett az egyik legintelligensebb csapatjátékot a hétvégi ellenfél Győri Audi ETO fiataljai viszik pályára hétről hétre.

A kiváló lehetőségekkel rendelkező játékosok sebességben, gondolkodásban, kombinatív készségben jócskán megelőzik kortársaikat, az egyetlen Achilles-ín  a győr második együttesét tekintve,  hogy a rutintalanságból fakadóan gyakorta kulcsmomentumokban nem a helyes döntést választják. Ez utóbbi kompetencia persze az idővel kiegyenesedik majd, és a tabellán elfoglalt hetedik hely mindössze ennek tudható be.  A győri csapatot mindig élmény figyelni,  hiszen testközelből láthatjuk, hogy jelenleg a női szakág vezető egyesületének éppenséggel hol tart az utánpótlás-nevelése. A soros ellenfelünk tehát igazán nagyvadnak számít,  így tudvalevő volt, hogy pontszerzés csak akkor képzelhető el, ha lányaink alaposan kilépnek a komfortzónájukból. Előzetesen várható volt, hogy a városi rangadóhoz hasonló, ha nem jobb teljesítményre van szükség legalább a pontszerzéshez.

 A nagy érdeklődést övező mérkőzés egy igazán különleges momentummal indult. Miközben a csapatok a kezdés előtt elfoglalták pozícióikat, a szombathelyi szurkolók hatalmas transzparensnek beillő  dekorációs elemet emeltek a magasba.  A csarnok egy részét betöltő koreográfia egyszerre volt hihetetlen és impozáns, megkapó és tekintélyt parancsoló.  Az önkifejezésnek beillő mozzanat nem csak a lányoknak és a Haladásnak szólt, hanem magának a sportágnak is.  A kézilabdát szerető drukkerek ugyanis pénzt és időt nem sajnálva frappánsan kifejezték azt, amiről ennek az egésznek szólnia kell.  A képi ábrázoláson fiatal leányzó lendítette magasba a játékszert. A szimbolikus értékű jelzés is a pályán lévő lányoknak szólt. Bátran, megalkuvás nélkül kell küzdeni, mert aki hétről hétre felveszi a kesztyűt esélyesebb ellenfelével szemben, már nyert.  Szimpátiát, elismerést mindenféleképpen.  A felemelő jelentsor azonban inkább a vendégeket hozta eksztázisba, a találkozó elején a fehérben játszó együttes ragadta magához a kezdeményezést. A szombathelyiek az öltözőben maradtak,  védekezésük mélységben nagy területeket adott a szélsebesen mozgó győri játékosoknak. A helycserék közbeni precíz elzárásoknak köszönhetően az átlövők csak úgy lubickoltak,  a kapu szinte minden sarkát alaposan kipárnázták.  A Haladás támadásban körülményes volt, az elkapkodott fal elleni rohamokat pedig lerohanásokkal büntette a Győr.  Ha decembert írnának, az ember hajlamos lenne azt gondolni, hogy a vendéglátók kisebbfajta karácsonyi ajándékkal lepték meg az első húsz percben a hibáknak köszönhetően brillírózó vendégeket. 

A győrieknek az elején sikerült kivenni a játékból a csapat egyik motorjának számító Szabó Jankát is. Kovács László növendékei a félidő derekán ébredtek fel, akkor viszont nagyon. Elsősorban Kaposvári Anita remekelt,  az egyéni megmozdulásaival hosszú időn keresztül életben tartotta a pontszerzési reményeket. A félidő vége felé a feketében mozgó Haladás stílusosan elhozta a feketelevest a vendégek számára, ugyanis a fiatal győri csapat a biztos vezetés tudatában teljesen kiengedte a kezdeményezést.  Kellett persze ehhez a feljavult szombathelyiek védőmunkája, szervezettebb, koncentráltabb előre játéka.  Sebestyén Noémi,  Gerencsér Zsófia, Baranyai Enikő és Hrabovszky Helga is tudott hozzátenni,  a találkozó pedig teljesen nyílttá vált.  A Haladás úthenger nem pusztán csak a vendég csapatot hozta zavarba, a játékvezetők is nagyokat botladoztak a találkozó ezen szakaszában.  A furcsa ítéletek következtében a pályán is pankrációba illő jelenetek zajlottak, a kibogozhatatlan eseményeknek pedig a látványosnak induló játék lett a nagy vesztese.  A félidő végére mindenesetre döntetlen állást fémjelzett a répcelaki csarnok eredményjelzője.(16-16)  A második etapban az iramjátékból a szombathelyiek jöttek ki jobban, egy-egy góllal mindig a győri fiatalok előtt jártak.  Talán a fáradtság, talán a jelentős emberhiány azonban szépen lassan kivéreztette a remek mentalitással küzdő haziakat. A félidő második részében a többet cserélő Győr kihasználta a fejben is fáradó Haladás apróbb technikai hibáit, és újfent magához ragadta a kezdeményezést.  A találkozón sem a kapusok, sem pedig a védelmek nem álltak a helyzet magaslatán, a potyogó gólesőt végül a vendégek jobb véghajrának köszönhetően megérdemelten megnyerték. (31-35) Hathatós szerepe volt ebben az egész találkozó legjobb játékosának, Szilovics Fanninak.  A remek adottságokkal bíró átlövő 10 gólig jutott, ezzel elévülhetetlen érdemei vannak a vendégek győzelmében.


A Haladás egymás után kétszer is kis híján felülmúlta az esélyesebbnek vélt ellenfelét,  Kovács László keze munkája egyértelműen látszódik az együttesen.  Apró nüanszok hiányoznak, egy tény viszont elvitathatatlan.  A sokak által abszolút kiesőjelöltnek gondolt szombathelyiek november derekára elérték, hogy bárki ellen eséllyel léphetnek pályára. Szombathely város hiteles csapata így a jövőben is minden egyes mérkőzésen küzdeni, csúszni-mászni fog.  A játék pedig fokozatosan javul.  Előbb-utóbb az eredmények is becsengetnek majd.

 

Kovács László: „ Hétről hétre kemény edzésmunkával készülünk, éppen ezért nem szabadott volna húsz percnyi ajándékot adni az ellenfélnek a találkozó elején. Később fokozatosan felzárkóztunk, kevés emberrel is ki-ki meccset játszottunk a remek erőből álló győri együttessel.  A találkozó folyamán azonban több ízben is hibáztunk,  kulcsmomentumokban technikai hibákat vétettünk. Ezen a szinten ez nem fér bele, így természetesen nem vagyok elégedett a végeredménnyel. Minden meccsre úgy megyünk ki, hogy nyerni szeretnénk. Gratulálok a Róth Kálmánnak és a győri csapatnak!”

Róth Kálmán: „ Semmiképpen sem a védekezésről szólt ezt a mérkőzés, mindkét csapat nagy területeket adott a másiknak.  Egy rendkívül jól küzdő Szombathelyi Haladás ellen vettük fel a harcot,  a mérkőzést megelőzően erre is számítottunk. Könnyen lehetett volna fordított is az eredmény, szerencsére a találkozó fontos szakaszaiban jól teljesítettünk. Az a célunk, hogy a játékosaink fejlődjenek, fokozatosan lépjenek előbbre szakmailag.”

Szombathelyi Haladás- Győri Audi ETO KC U 18  31-35 (16-16)

Női NB 1/B-s bajnoki mérkőzés
Répcelak, Városi Sportcsarnok
270 néző

Szombathelyi Haladás:  Márkus, Hrabovszky 5,  Szabó 8, Kaposvári 11, Gerencsér 5, Baranyai 1, Sebestyén 1,  Kiss, Halmos, Dudora

 

Fotó: Bogdán Mónika, Répce Sportcsarnok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Futsal Veszprém 16
2. MVFC Berettyóújfalu 15
3. Aramis SE 15
4. SG Kecskeméti Futsal 13
5. DEAC 11
6. Haladás VSE 10
7. Újpest FC-220VOLT 7
8. A Studio Nyíregyháza 6
9. Magyar Futsal Akadémia 6
10. Nyírbátori SC 3
11. ELTE-BEAC 1
12. Rubeola FC 1
Go to top