A Haladás VSE vezetése a jövőbe invesztálna, mert a játékos nevelés hosszútávon a sportegyesület fennmaradását, a tehetségek újratermelődését és a szakmai közeg állandóságát jelentheti.  Divat manapság a kiképzett játékosok vásárlása, hiszen a gyors előremenetel egyik problémamentes módszere, jelentős tőkebefektetéssel kiváló felületi kezelés.  Vannak egyesületek, amelyek nem kívánnak hátat fordítani fiataljaiknak,  inkább a rögös, és hosszú távú fejlődés hívei. Aki a gyerekekre áldoz, a jövőbe fektet be. Az idő előbb-utóbb igazolja a ráfordításokat, az utánpótlásért tett erőfeszítéseket.  U13-as leány korosztályunk egy speciális tréningmódszert próbálhatott ki,  a recepten az úgynevezett preventív jellegű korrekciós edzés volt.

Mostanság a kelendő témák közé tartozik a sportolással kapcsolatos rehabilitáció, a sérülések tüneti kezelése. Figyelemre méltó azonban, hogy az üzleti élettel szorosan összefonódó élsport ma már az akut kezelések helyett a megelőzésre, azaz a prevencióra is jelentős hangsúlyt fektet. A vázrendszeri problémák, a mozgáskoordinációs zavarok, a fiatalkori túlterheltség mind-mind olyan tényezők, amelyek fejtörést okoznak az ifjúsági sportélettel foglalkozó edzőknek.  A szakma ma már nem csak a hagyományos edzésmódszereken alapul, az átlag sportrajongó pedig nehezen követi az utánpótlás-nevelésben rohamléptekkel végbemenő folyamatokat.

Nehezen követi, mert szinte nem is lehet szembesülni azokkal a módszerekkel, amelyekkel a professzionális kiválasztásban érdekelt nyugati egyesületek tevékenykednek. A hazai szakedzői berkekben is nehezen fogan meg az újítás gondolata, pedig érdemes átvenni azt, ami láthatólag előremutató. A Haladás edzésére belátogató Dr Gecse Krisztián szerint az élsport egészséges űzéséhez a sérülések megelőzése vezet. A lehető legfiatalabb korban ildomos elkezdeni a korrekciós edzéseket, hiszen a megelőzés(prevenció) később számos kellemetlenségtől mentheti meg a sportolót.  A komplex felmérések már egy ideje jelen vannak a versenysportban, léteznek módszerek, amelyekkel egészen fiatalon megállapíthatóak egy-egy játékos későbbi fizikai paraméterei. Az antropometriai vizsgálat során a testet több ponton mérik nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek, melynek segítségével feltérképezhetőek azok a mozgásformák, amiben a fiatal sikeres lehet a későbbiek folyamán. 

A Csimborasszó Sport rehabilitációs Központ szakember gárdája tehát nem pusztán csak a sérülések utáni akut kezelésekkel foglalkozik, hanem számos egyéb területen is mélyszakmai munkát végez élén a megelőzéssel. U 13-as korosztályunk egy rendkívül érdekes és izgalmas edzésen vett részt Farkas Márta gyógytornász vezetésével, aki az izületek védelme, a sérülések megelőzése, és a nagyobb teherbírás érdekében speciális gyakorlatokat mutatott fiataljainknak. A lányok a szokásosnál eltérőbb feladatokat nagy odaadással végezték, és az élményszámba menő gyakorlatok a későbbiekben is biztosan segítik majd kibontakozásukat. A megfelelő testtartás, a helyes mozgáskoordináció fejlesztésébe is belekóstolhattak, a professzionális módszerek biztosan lendítenek az edzések hatékonyságán. Farkas Veronika tanítványai az egyedi edzésformával biztosan sokat köszönhetnek majd a közeljövőben. 

Előző cikkben már beszámolltunk a Csimborasszó tevékenységéről: Professzionális körülmények között sportolóink

Főoldal  Hírek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Futsal Veszprém 16
2. MVFC Berettyóújfalu 15
3. Aramis SE 15
4. SG Kecskeméti Futsal 13
5. DEAC 11
6. Haladás VSE 10
7. Újpest FC-220VOLT 7
8. A Studio Nyíregyháza 6
9. Magyar Futsal Akadémia 6
10. Nyírbátori SC 3
11. ELTE-BEAC 1
12. Rubeola FC 1
Go to top