A Magyar Kézilabda Szövetség Szakmai- és Versenybizottsága elkészítette az NB I-es és NB I/B-s bajnokságok besorolásait a 2017/18-as idényre, amely során a szombathelyi zöld-fehérek számára kedvező ítélet született.  A Haladás VSE  megkapta a lehetőséget, hogy újfent a másodosztályban bizonyítsa kvalitását.  A szombathelyi kézilabda számára örömteli a sportdiplomáciai síkon elért sansz, hiszen a hamarosan átadandó sportkomplexumban már a szurkolók is közelebbinek érezhetik az együttes szereplését.  A kedvező döntés azt is előrevetíti, hogy a Hali a következő évben már feledtetné a korábbi viharos szereplést, és minden szalmaszálba belekapaszkodva a pályán is kicsikarná a bennmaradást.

Mindazok, akik kevésbé mozognak otthonosan a női kézilabda berkeiben minden bizonnyal egy mélabús legyintéssel vagy egész egyszerűen rezignáltan veszik tudomásul, hogy a másodosztályban történő sikeres szereplés milyen sportszakmai nívót is képvisel. Az elmúlt időszak fejleményei közé tartozik ugyanis, hogy egyre több szakember ad hangot abbéli nézeteinek, hogy a magyar női kézilabda első osztályú küzdelme a világ egyik, ha nem a legszínvonalasabb bajnokságának tekinthető szerte a földkerekségen.  Nem pusztán csak a Győri Audi ETO vagy a Ferencváros sikere kényszeríti ki ezt az általánosan elfogadott véleményt, hanem az a tény is, hogy számos olyan műhely van női vonalon, ahol az első csapat kifejezetten nemzetközi nívót képvisel.  Az elmúlt években jelentős minőségi javuláson esett át az Érd, a Dunaújváros, a Vác és a Siófok együttese is.  Az első ligában a külföldiek száma kifejezetten magas, még olyan, a kiesésért harcoló együttesek portájánál is, mint  tavaly a Kisvárda, mely idegenlégiósok armadáját vonultatta fel.  Külön szakmai vita tárgyát képezi, hogy ez a szituáció a válogatott szempontjából gyümölcsöző-e avagy sem, az viszont leszögezhető, hogy a minőségi igazolások nagy száma miatt nem csak az első osztályban játszanak remek hazai nevelések, hanem egy szinttel lejjebb is. Évről évre erősebb az NB 1/B színvonala, és az egyesületek számára mindez komoly kihívást is jelent.  Szombathely tradicionális csapatának, a Haladásnak az indulása éppen ezért rendkívül örömteli, ugyanakkor az esélylatolgatásokat óvatosan kell kezelni, hiszen roppantmód erős lesz a nyugati csoport mezőnye. Az élvonaltól tavaly búcsúzó Mosonmagyaróvár nem időzne egy évnél többet a mezőnyben, hamar visszaváltaná első osztályú tagságát.  A rábaközi egyesület számít a legnagyobb esélyesnek, hiszen rendkívül komoly vérátömlesztésen estek át a nyáron, és bizony akadnak komoly erősítések. 

A Nemzeti Kézilabda Akadémia mindig stabil, mint az amerikai dollár, ez a következő szezonban sem lesz másként, és vigyázó szemeinket érdemes a Kozármisleny gárdájára vetni, ahol vezetőségi szinten már a dobogóról ábrándoznak. Nem lesz tehát sétagalopp a Haladás VSE következő szezonja, azonban a szakmai stáb reménykedhet, mert a tanulópénzt már megfizette az előző időszakban. Idén minden bizonnyal egy masszívabb és sikeréhesebb gárda lép majd pályára hétről hétre.  Erősítések nem pusztán csak szakmai vonalon várhatóak, hanem ildomos megemlékezni az új létesítményről is, ugyanis tavaly az együttes az egész szezon során jóformán „idegenben” játszott.  A Haladás számára az utánpótlás nevelés és a fiatal sportolok szerepeltetése prioritást élvez, ám ezúttal a lányok vállát a teljesítménykényszer is nyomja majd.  Szó mi szó, a lehetőség megvan, a zöld-fehérek számára a pályán is bizonyítani kell majd.  Fiatal csapatunk, a vadonatúj létesítményben a következő szezonban is nagy szeretettel várja drukkereit, elvégre ismerjük a mondást: a legfontosabb, amit a győzelemből megtanulhatunk, hogy képesek vagyunk rá. Hajrá Haladás, hajrá Lányok!

NB 1/B Nők, Nyugati csoport: Haladás VSE, Mosonmagyaróvár KCSE, Szombathelyi KKA, NEKA, Dunaújvárosi KKA NKFT U 18, Mohácsi TE, Pázmánd NKSE, Győri ETO KC U 18, Szekszárdi FGKC,  Rinyamenti KC, Pilisvörösvári KSK,  Kozármisleny SE, Marcali VSZSE,  VKLSE Győr

Szerző: Antal Ádám/Haladás VSE Fotó: Takács Gergő/Haladás VSE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. ELTE-BEAC 3
2. Futsal Veszprém 3
3. Nyírbátori SC 3
4. MVFC Berettyóújfalu 3
5. Haladás VSE 1
6. DEAC 1
7. SG Kecskeméti Futsal 1
8. Újpest FC-220VOLT 1
9. Rubeola FC 0
10. Magyar Futsal Akadémia 0
11. A Studio Nyíregyháza 0
12. Aramis SE 0
Go to top