Súlyemelő-szakosztályunk szárnya alatt már több éve működik crosstraining szakágunk, ez a speciális edzésforma pedig mindenképp érdemes arra, hogy többet megtudjanak róla az emberek. Sydney olimpiai ezüstérmes súlyemelőjével, Márkus Erzsébettel, valamint Kiss Csaba edzővel többek között az indulásról és a sajátosságokról is beszélgettünk.

„Minden kezdet nehéz” – szól a mondás, amely crosstraining szakágunk esetében is helytálló, viszont az elhivatottságnak, alázatnak, de legfőképpen a türelemnek köszönhetően valami olyan dolog indult el, amely igencsak dinamikusan fejlődött az utóbbi időszakban.

„Nagyjából hat évvel ezelőtt, 2015-ben kezdtünk el foglalkozni ezzel az edzésformával – elevenítette fel a kezdeteket Márkus Erzsébet, egyesületünk súlyemelő-szakosztályának vezetője. Még a régi bázisunkon tettük le az alapokat, és érdekesség, hogy több crosstraining edző nálam végzett súlyemelőedzőként. Miután a régi csarnok lebontásra került, egy picit háttérbe szorult ez az egész dolog, ezt követően viszont megkeresett sportigazgatónk, Bokor Zsolt, Kiss Csaba, valamint Mélykuti Árpád, onnantól pedig nem volt kérdés, hogy ismét elindul valami. 2017-ben költöztünk a Haladás Sportkomplexumba, és szépen fokozatosan próbáltuk felépíteni a szakágat, kialakítani a megfelelő bázist. Eleinte súlyemelőeszközök, és a terem állt rendelkezésünkre, illetve Kiss Csaba edző hozta magával a meglévő felszereléseit, most viszont már speciális létráink, mászófalunk, illetve kettlebell-jeink is vannak. A vírus okozta bizonytalanság nekünk sem volt egyszerű, de sikeresen átvészeltük, és folyamatosan azon dolgoztunk, hogy a háttér minden szempontból stabil és megfelelő legyen, ebben klubmenedzserünk, Szántó Erzsébet is rengeteget segített. Jelenleg Kiss Csaba és Rácz Andrea tartják felváltva az edzéseket, heti hat napon. Súlyemelő-szakosztályunk igyekszik mindenben segíteni a crosstrainingeseket, akár edzéslehetőséggel - ez oda-vissza működik -, akár pedig azzal, hogy a szponzorációból őket is támogatja. Úgy gondolom, hogy nagyon jó az összhang, és mindenki élvezheti ennek az együttműködésnek a gyümölcsét”

A megfelelő szakmai háttér egyik legfontosabb alappillére Kiss Csaba edzőnk, aki maga is súlyemelő pályafutása után kezdett komolyan foglalkozni a crosstraininggel. A változatos edzésmódszert népszerűsítő trénerünk szót ejtett arról, hogy kik választják ezt a mozgásformát, és milyen hatásai vannak.

„Picit olyan ez az egész, mintha több sportágat összegyúrtunk volna, és mindegyikből lenne benne egy kicsi – fogalmazott a szakember. Rengetegféle edzést különböztetünk meg, ezek időben, keménységben, minőségben eltérnek egymástól. Főként olyanok választják ezt az edzésformát, akik kalóriát, zsírt szeretnének égetni, valamint azt szeretnék, hogy átalakuljon a testük. Akik például jelenleg nálunk edzenek, nagy változáson mentek keresztül a fél évvel ezelőtti állapotukhoz képest, de ez borítékolható a rendszeres kétórás crosstraining edzésünkkel. Ahhoz, hogy valaki elkezdje ezt a típusú mozgásformát, nem feltétlenül szükséges, hogy előtte sportoljon valamit, ugyanakkor azt be kell látni, hogy ebben az esetben hátrányból indul a társaihoz képest. A korábban említett fizikai változások mellett egyébként az is érezhető, hogy sokkal kitartóbbak azok, akik emellett az edzésmódszer mellett teszik le a voksukat. Ami a versenyzést illeti, nálunk amatőr sportolók vannak, de van több olyan szövetség is, akár Magyarországon, akár pedig nemzetközi szinten, amely egyre komolyabb versenyeket szervez. Nem tartom kizártnak, hogy a közeljövőben nálunk is lesznek majd olyanok, akik bármilyen szinten megmérettetik magukat.

Ahogyan az a fenti sorokból is érezhető, a szakág előtt szép jövő áll, a Haladás VSE pedig szeretettel várja azokat, komolyabban is szeretnének megismerkedni a crosstraininggel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Aramis SE 15
2. Futsal Veszprém 12
3. MVFC Berettyóújfalu 12
4. DEAC 10
5. SG Kecskeméti Futsal 10
6. Haladás VSE 7
7. Újpest FC-220VOLT 4
8. Nyírbátori SC 3
9. A Studio Nyíregyháza 3
10. Magyar Futsal Akadémia 3
11. ELTE-BEAC 1
12. Rubeola FC 1
Go to top