Asbóth József vitathatatlanul emblematikus figurája volt a szombathelyi és az országos teniszéletnek,  hiszen éppen hetven évvel ezelőtt a sportág legjobb hazai eredményét hozta tető alá.  Örökös bajnokuk 1947. június 27-én Párizsban, a Roland Garros döntőjében 8:6, 7:5, 6:2-re nyert a dél-afrikai Eric Sturgess ellen. Rekordja a mai napig a honi sportág legkiemelkedőbb diadala. Az 1930-as években a szakma a kontinens legjobbjaként tartotta számon, a magyar játékost világszerte ismerték. Férfi egyesben 13, férfi párosban 10, vegyes párosban pedig 5  nemzeti bajnoki címet szerzett.

A kiváló sportember és mesteredző 100 éves születésnapja előtt tisztelgett a Haladás VSE tenisz szakosztálya, egy kiváló rendezvénnyel valamint emlékversennyel. Az ünnepélyes megnyitón Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária, Jog és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnök asszonya köszöntötte a jelenlévőket, egy-egy példaértékű történettel illusztrálva az örökös bajnok életének követendő példáit. Az önkormányzati képviselő kiemelte a tekintélyes örökséget, és a város hagyománytiszteletét, mely nem pusztán csak a kultúra,  hanem a sportéletre vonatkozóan is fontosnak számít.


Felszólalt Dr. Halmos Imre 99-szeres magyar senior tenisz bajnok is, aki szerint Szombathelynek elévülhetetlen érdemei vannak a sportág támogatásában, és a tehetségek kinevelésben is.  A szakember Tenisz című könyvét évtizedeken keresztül tanították a Testnevelési Egyetemen, az ott leírtak szinte kőbe vésett dogmának számítottak a sportág metodikájában és oktatási folyamatában.  A szakvezető egyébként szintén szombathelyi származású, így saját pályafutása illetve történetei méltán kaparintották meg a közönség figyelmét.  A következőkben Szabó Éva ragadta magához a szót. A most 72 esztendős Éva néni közel másfél évtizedig hordhatta a címeres mezt, 27 magyar bajnoki címet szerzett, sokáig a világ legjobbjai közt emlegették. Budapesten legyőzte az akkor már legendának számító Martina Navratilovát. Az Európai Tenisszövetség kiemelkedő teljesítmény díjjal jutalmazta az örökös magyar bajnokot, a Vasas egykori kiváló klasszisát. Három évtizeden keresztül vezette a Haladás tenisz szakosztályát. A legendás sportoló egy monaco-i történetet tálalt a nagyérdemű elé , mikor is együtt játszhatott Asbóth Józseffel.  A prominens sort Gáspár Balázs egykori válogatott teniszedző zárta, aki számos szakkönyvével meghatározó alaknak számít a sportág életében. Gáspár főként Asbóth pályafutását vette górcső alá.


A reprezentatív kiállítást és az izgalmas anekdotákat egy kiváló verseny is fűszerezte, ahol pályára léptek a zöld-fehér egyesület tanítványai is. A viadalon számos meghívott sportoló tette tiszteletét, érkeztek játékosok Zalaegerszegről, Pápáról,  Sopronból, Dunakesziről és a fővárosból is.  A mérkőzések kifejezetten érdekfeszítőre sikerültek, nem egyszer pattanásig hajtott izgalommal karöltve. Sportolóink kiválóan szerepeltek, méltó emléket állítva ezzel a Szombathelyen született legendás sportolónak.  A tenisz továbbra is a város egyik ékköve, megyeszékhelyünk hagyományosan eredményes szakmai múlttal és jelennel bír.

Haladás sportolók eredményei:

Piros 2010 és később született lányok:

arany: Szemes-Haág Szonja HVSE

ezüst: Simon Boróka HVSE

 

Piros 2010 és később született fiúk:

ezüst: Hérincs Bence HVSE

 

Piros 2009-ben született fiúk:

bronz: Nagy Dániel HVSE

bronz: Téhsz Barnabás HVSE

 

Piros 2009-ben született lányok:

bronz: Balázsfalvi Noémi HVSE

 

Narancs 2008-ban született fiúk:

arany: Gerencsér Soma HVSE

bronz: Szima Zalán HVSE

 

Narancs 2008-ban született lányok:

bronz: Andrási Dóra HVSE

 

Zöld 2006-07-ben született lányok:

 

bronz: Baranya Jácinta HVSE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. ELTE-BEAC 3
2. Futsal Veszprém 3
3. Nyírbátori SC 3
4. MVFC Berettyóújfalu 3
5. Haladás VSE 1
6. DEAC 1
7. SG Kecskeméti Futsal 1
8. Újpest FC-220VOLT 1
9. Rubeola FC 0
10. Magyar Futsal Akadémia 0
11. A Studio Nyíregyháza 0
12. Aramis SE 0
Go to top