Egyesületünk dobóatlétája, Szabados Ármin 72,64 m-es dobásával győzött a kalapácsvetők európai mezőnyében a XVI. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF). Lezsák Balázs tanítványa több mint 3 méterrel előzte meg ezüstérmes riválisát a besztercebányai viadalon.

Szabados Ármin rendkívül sikeres hónapokat tudhat maga mögött, az elmúlt időszak kitartó munkájának megkoronázása pedig aranyérem formájában került a nyakába az EYOF-on.

Egyéves csúszást követően rendezték meg a szlovákiai Besztercebányán a nyári ifjúsági ötkarikás játékokat, amely a tokiói olimpia csúszása miatt kapott új időpontot. A kontinens 14-18 éves sportolóit érintő multisportesemény július 24-én, vasárnap kezdődött nagyszabású megnyitóünnepséggel, és július 30-áig tartott. A magyar küldöttséget kilenc sportág (atlétika, cselgáncs, kézilabda, kosárlabda, tenisz, tollaslabda, torna, országúti kerékpár és úszás) kilencvennégy képviselője alkotta.

16 éves kiválóságunk július 25-én, kedden a második versenynap estéjén volt érdekelt. Ármin a 12 fős mezőnyben egyéni csúcsával esélyesként vághatott bele a versenyzésbe, első dobása nem sikerült, majd másodszorra 71,21 méterre hajított. Mint utóbb kiderült már ez az eredmény is az aranyérmet jelentette volna, de végül az ötödik próbálkozása, 72,64 méter jelentette a legjobbját a viadalon.

Az Európa-bajnoksághoz képest egy, illetve két évvel fiatalabb korosztály szerepelt az EYOF-on, valamint versenyszámonként csak egy versenyző indulhatott. Emiatt Árminnak sokkal nagyobb esélye volt a győzelemre, gyakorlatilag papírforma sikert hozott, magasan a legjobb egyéni csúccsal rendelkezett, azt az eredményt dobta, amelyet az EYOF előtti edzéseken is tudott. Ármin érvénytelen dobással kezdett, de aztán remekül összekapta magát, és 71,21 métert dobott másodszorra, utóbb kiderült, hogy ezzel is simán nyert volna. Szépen versenyzett a folytatásban is, az ötödik lett végül a legjobbja, de még a hatodik próbálkozása is 70, 64 méter lett. Azt gondolom, hogy jól szerepelt, magabiztosan hozta a győzelmet, az ilyen nagyobb versenyeken ez a lényeg. Szoktam mondani, hogy amikor megnyersz egy versenyt, arra az emberek 99%-a emlékszik, azt, hogy mennyivel, azt igazából senki nem tudja, maximum a szakmában figyelnek rá. A magyar atlétikának ez egy nagyon szép hete volt, ennyi érmet még sosem szereztek az atléták EYOF történetében” – mondta Lezsák Balázs edző

A magyaroknál egyetlen ország fiatal atlétái sem tudtak többször dobogóra állni a besztercebányai EYOF atlétikai pályáján; a három arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel a magyar küldöttségből is kiemelkedtek teljesítményükkel. Bővebben a szenzációs eredményekről a Magyar Atlétikai Szövetség oldalán.

Szabados Ármin a folytatásban több versenyen is megméretteti magát, szeptember 3. és 4. között pedig a Győrben rendezett 6. Atlétikai Magyar U20 és U18 Liga Döntőben hajítja el a kalapácsot. Lezsák Balázs tanítványa a Liga Kupa első két fordulója alapján jelenleg a második helyen áll.

Fotó: www.magyarock.hu

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Futsal NB I. Felső-ház

Pos Team Pl SD Pts
1. Haladás VSE 8 +18 24
2. MVFC Berettyóújfalu 8 +2 21
3. SG Kecskeméti Futsal 8 0 20
4. A Studio Nyíregyháza 8 -5 14
5. DEAC 8 -5 8
6. Futsal Veszprém 8 -10 7

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Haladás VSE 63
2. MVFC Berettyóújfalu 48
3. Futsal Veszprém 45
4. SG Kecskeméti Futsal 44
5. A Studio Nyíregyháza 39
6. DEAC 30
7. Nyírbátori SC 28
8. Újpest FC-220VOLT 28
9. Aramis SE 26
10. PTE-PEAC 12
11. Maglódi TC 11
12. Magyar Futsal Akadémia 7
Go to top