Íjász kiválóságunk, Molnár József képviseli Magyarországot a csupaszíj (barebow) kategóriában a július 7. és 17. között zajló birminghami Világjátékokon. A 3D-kategóriában világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó sportolónk az 58 fős magyar csapat tagjaként a Testnevelési Egyetemen tette le az esküt kedd délután.

A Világjátékokat alkalmával négyévente, a nyári olimpiai játékokat követő években, az olimpiai programban nem szereplő sportágak legkiválóbb sportolói küzdenek a sikerekért. A soron következő, egyesült államokbeli 11 napon át tartó küzdelemben száz ország több, mint 3600 sportolója méreti meg magát 34 sportágban; Magyarországot 17 sportágban 58 versenyző képviseli. A nemzeti együttes teljes keretét ezen az oldalon lehet megtekinteni, a csapatkönyv pedig itt található.

Világjátékok Birmingham 2022 magyar csapat

A fogadalomtételen Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta: hiába lesz a tengerentúlon az esemény, a magyar sporttársadalom egy emberként szurkol a versenyzőknek itthonról is. „Gratulálok minden egyes kvótaszerzőnek, az egyik legkeményebb megmérettetésen túl vannak, hiszen kiérdemelték, hogy Magyarországot képviseljék a játékokon"

Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár

Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke kiemelte, hogy akár rekorddöntés is lehet Birminghamben. „Olyan csapattal utazunk Amerikába, amely esélyes arra, hogy minden idők legjobb Világjátékok-szereplését produkálja" – tette hozzá az elnök.

Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke

A Magyar Olimpiai Bizottság képviseletében Fábián László főtitkár búcsúztatta a Világjátékok Magyar Csapatot. "A Nemzeti Versenysport Szövetséggel mindig is kiváló kapcsolatot ápoltunk. Bízunk benne, hogy a magyar versenyzők ezúttal is maradandót alkotnak a Világjátékokon" – mondta a főtitkár.

Fábián László, a MOB főtitkára

A szervező az 1980-ban alapított International World Games Association (IWGA). Az alapító nemzetközi szövetségek döntöttek arról, hogy az olimpiai játékok kiegészítéseként létrehozzák az eseményt, melynek első helyszínét az amerikai Santa Clara biztosította. Az ötödik esemény után létrejött a mai napig tartó szoros együttműködés a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), azóta a Világjátékokat a NOB védnöksége alatt rendezik meg. Az esemény nyitóünnepséggel kezdődik és záróünnepséggel zárul, a rendezést pedig az IWGA egy helyi szervezőbizottságra bízza, melynek tagja többek között a NOB is. Az IWGA elfogadja és betartja az Olimpiai Charta minden alapelvét, a Világjátékok mégis egy fontos szempontból különbözik az olimpiától: a házigazda nem köteles a versenyhez szükséges létesítményeket építeni, létrehozni, pusztán a rendelkezésére álló sportinfrastruktúrát használja.

Források: Nemzeti Versenysport Szövetség hivatalos honlapja

A Világjátékok Birmingham 2022 beharangozó kisfilmje:

https://www.youtube.com/watch?v=rXO1ZIutRiI

Dodesz, ahogy szólítják a legtöbben klasszisunkat íjkészítő, így a nemzetközi megmérettetésre is két, saját készítésű íjjal utazik. A Magyar Íjász Szövetség részéről az olimpikon Gajdos Csaba kíséri el Birminghambe 60 éves kiválóságunkat, aki július 13-án kezdi meg a versenyt csupaszíj kategóriájában 11 riválisával együtt.

Molnár József és Gajdos Csaba

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Futsal NB I. Felső-ház

Pos Team Pl SD Pts
1. Haladás VSE 7 +12 21
2. SG Kecskeméti Futsal 7 +6 20
3. MVFC Berettyóújfalu 7 +2 15
4. A Studio Nyíregyháza 7 -5 10
5. DEAC 7 -5 8
6. Futsal Veszprém 7 -10 7

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Haladás VSE 63
2. MVFC Berettyóújfalu 48
3. Futsal Veszprém 45
4. SG Kecskeméti Futsal 44
5. A Studio Nyíregyháza 39
6. DEAC 30
7. Nyírbátori SC 28
8. Újpest FC-220VOLT 28
9. Aramis SE 26
10. PTE-PEAC 12
11. Maglódi TC 11
12. Magyar Futsal Akadémia 7
Go to top