A “Touch the Rainbow” bolgár civil egyesület nyert Erasmus+ pályázatot, amelynek keretében lehetővé tették számunkra, hogy július elején tíz napot a bulgáriai Kamcsija Sportkomplexumban edzőtáborozzon egyesületünk fiú kézilabda-szakosztályának U15-ös csapata. Játékosaink betekintést nyertek a tokiói olimpiára hangoló bolgár ökölvívó és judo válogatott felkészülésének hajrájába, az edzések mellett pedig jutott idő kikapcsolódásra is.

Életre szóló élményben volt részük a kézilabdázó palántáinknak július elején, hiszen egy nemzetközi pályázat jóvoltából tíz napot tölthettek egy bolgár sportközpontban, ahol amatőr és profi sportolók - bolgárok, oroszok, fehéroroszok, kazakok, örmények, irániak, németek és magyarok – készültek az előttük álló kihívásokra. A fiataloknak komoly motivációt jelentett, hogy az edzőtáborban élőben láthatták több bolgár olimpikon utolsó edzéseit, búcsúztatását.

 

„Tavasszal a hazai szövetség a járványhelyzetre tekintettel minden utánpótlás-korosztályban felfüggesztette az versenyrendszert, ami jelentős meccshiányt okozott. Nehéz volt ilyen körülmények között a motivációs szintet fenntartani, ezért is éreztük fontosnak, hogy ennek a tábornak a keretében új élményekkel gazdagodva ösztönözzük a gyerekeket. Nem mellékesen pedig egy olyan rekreációs programot kínáljunk vendéglátóink segítségével, amely feltölti a srácokat energiával a következő szezon előtt” - fogalmazott az utazás céljairól Haladás VSE kézilabda-szakosztályának vezetője, Falussyné Kertész Helga

„A fárasztó, 20 órás buszos utat követően felüdülést jelentett az edzőközpont és annak felszereltsége. A Fekete-tenger partján, a Kamcsija-folyó torkolatánál fekvő sportkomplexumban különböző méretű sportpályák, uszodák, tornatermek, konditermek mellett, mozi, koncertterem és a Jurij Gagarinról elnevezett planetárium szolgálja a felkészülést, és tette kényelmesebbé az oda érkező sportolók mindennapjait.  A sportközpontból tíz perc sétával elérhető volt számunkra a Fekete-tenger parti homokos strand is. Amikor nem a mozgásé volt a főszerep, akkor bolgár olimpikonokat búcsúztattunk (judosokat és ökölvívó hölgyet), de önkéntes programként vendéglátóinkkal együtt szemétszedésen is részt vettünk a tengerparton. Nem maradhatott ki a Jurij Gagarinról elnevezett planetárium megtekintése sem, ahol Farkas Bertalan neve is említésre került. Láthattunk egy igazi űrkapszulát, valamint egy igazán élvezetes vetítést a csillagrendszerről.  Egyik délután a Kamcsija-folyón is tettünk egy kirándulást, elhajóztunk egészen a tenger torkolatáig. A strandon is volt sportos programunk, házigazdáinkkal a tengerparton strandröpiben is összemértük erőinket. Az esték szabadon teltek, vacsora után még játék (foci) szerepelt a programok között, de volt tinidiszkó is, és részt vettünk a helyi kosarasok által prezentált bolgár esten, ahol nemcsak láthattunk, de ki is próbáltunk jellegzetes bolgár táncokat. Összeségében nagy élményt nyújtott, hogy ennyi nemzet utánpótlás- és felnőttkorú sportolói egy helyen készültek, táboroztak. Hazafelé Várnában tettünk egy rövid látogatást, megnéztük a székesegyházat, a belvároson át lesétáltunk a tengerpartra, majd hazafelé vettük az irányt, és épségben, szerencsésen megérkezve kívánhattunk jó pihenést egymásnak” – összegezte a tíznapos bulgáriai edzőtábort Falussyné Kertész Helga.