A Bajnokok Ligája fő fordulójának nyitányán Dróth Zoltán, Henrique Diniz és Luiggi Longo dupláival 6-2-es győzelmet aratott bajnoki címvédő futsalcsapatunk a Luxol St.Andrews együttese ellen.

Története első BL-szezonjában százszázalékos teljesítménnyel harcolta ki az augusztusi selejtezőkörben a továbbjutást együttesünk, ezzel Európa legjobb 32 csapata közé kvalifikáltunk. A nemzetközi sorozat következő állomása a fő forduló, melynek szeptemberi sorsolásán máltai, lengyel, valamint svéd ellenfeleket kaptunk a B-ág 5. csoportjában. A Máltán megrendezésre kerülő négycsapatos minitorna első mérkőzésén a házigazda, Luxol St. Andrews ellen léptünk pályára, amely négy alkalommal nyerte meg hazája bajnokságát és egy kupagyőzelemmel büszkélkedhet.

A párharc kezdetén érezhető volt, hogy remekül felkészültek egymás ellen a felek, de a mieink dominálni tudtak, ellenfelünk pedig villámgyorsan gyűjtögette a faultokat. A második máltai szabálytalanság után Dróth Zoltán végezhetett el szabadrúgást, amit azonban nem sikerült gólra váltanunk. Szokásunkhoz híven nagyon magasan támadtunk le, jók voltak a labdaszerzéseink, melyekből rendre veszélyt tudtunk teremteni a házigazdák kapuja előtt.

A lilamezesek főként távoli bombákkal operáltak, Alasztics Marcellnek azonban nem kellett játékba avatkoznia. A 4. percben aztán egy újabb szabadrúgást végezhettünk el, a labda mögé ezúttal is Dróth Zoltán állt, és egy leleményes góllal szerezte meg a vezetést (0-1). A folytatásban valamelyest kiegyenlítettebbé vált a játék, a St. Andrews egy támadás erejéig az öt a négy elleni játékkal is megpróbálkozott, de sokszor kapusuk is aktív részese volt a labdakihozatalaiknak. Alasztics Marcellnek a mérkőzés ezen periódusában már komoly védéseket is be kellett mutatnia, válogatott hálóőrünk azonban remekül állta a sarat. A 7. percben aztán egy villámgyors átmenetből Henrique Diniz duplázta meg előnyünket, aki saját térfelén szerzett labdát és fejezte be a szenzációs akciót, ezután pedig érkezett is a szigetországi időkérés (0-2).

Rendkívül töredezett volt a játék, sok fault, reklamálás jellemezte az összecsapást, a hazaiak be is gyűjtötték hatodik szabálytalanságukat, így a 8. percben kisbüntetővel jöhettünk: a tízméterest brazil légiósunk, Luiggi Longo értékesítette, ezzel pedig már 0-3 állt az eredményjelzőn. A tekintélyes hátrány tudatában bátrabban és még agresszívabban játszott a St. Andrews, majd a 10. percben sikerült is szépíteniük, Veve volt eredményes (1-3). Ez lendületet is adott Gabriel Dobre együttesének, és bár mi is kapura veszélyesen játszottunk, az újabb találatnak ismét a hazai publikum örülhetett a 13. minutumban: egy oldalberúgást követően Maikinho köszönt be (2-3). Trénerünk, Juanra Calvo időt kért, és bár ezt követően a máltaiak pillanatai következtek több Alasztics-bravúrral, a félidő második fele már egyértelműen a miénk volt. Különösen Luiggi Longo jelentett veszélyt Rakvaag hálóőr kapujára: előbb egy gyors megindulás után lőtt az oldalhálóba, ezt követően pedig egy remek kényszerítő után eresztett el egy távoli bombát, majd a kapufát is eltalálta. Másik brazil légiósunk sem tétlenkedett: Sipos Gergő és Henrique Diniz együttes erővel szereztek labdát, majd előbbi tálalt remekül a dél-amerikai elé, aki a kapus lábai között gurított a hálóba (2-4). Az eseményeknek ezzel még nem volt vége: ellenfelünk is kisbüntetőhöz jutott, Gyimesi Máté nézett farkasszemet Hebberth Bolttal, a szépítési lehetőség kimaradt, de Vas Ádám előtt is adódott még egy alkalomg, válogatott kiválóságunk azonban már túl közel került a kapushoz, így nem tudta mellette elrúgni. Az eredmény már nem változott, húsz percnyi játék után 4-2-re vezettünk.

A pihenő után mindkét együttes nagy elánnal jött ki a második játékrészre, a nagyobb lehetőségek viszont továbbra is előttünk adódtak, több lövésünket is blokkolniuk kellett a hazaiaknak, a 24. percben azonban már tehetetlenek voltak, Henrique Diniz átadását követően Dróth Zoltán megszerezte második találatát (2-5). A máltaiak nem adták fel, mindent egy lapra feltéve rohamoztak a két gólszerző, Maikinho, valamint Veve megmozdulásaiban bízhattak a hazai drukkerek, de védelmünk és Alasztics Marcell nem engedett. Mi továbbra is taktikusan, fegyelmezetten futsaloztunk, igyekeztünk ellenfelünk térfelén tartani a labdát, szögleteket kiharcolni, ezekből pedig veszélyeztetni. A 30. percben ismét a mi kispadunk ugorhatott talpra, miután Dávid Richárd passzából ismét Luiggi Longo tudott eredményes lenni, ezzel csatlakozott a duplázók táborához (6-2).

Az első félidőhöz hasonlóan ezúttal is sok volt a szabálytalanság, sokat állt a játék, a játékvezetőnek pedig több alkalommal is elő kellett vennie a zsebéből a sárga lapot. Brazil légiósai segítségével próbált volna faragni hátrányából riválisunk, de sziklaszilárd védelmünk nem adott esélyt, ezzel együtt pedig minden egyes eltelt másodperccel közelebb kerültünk a győzelemhez. Alasztics Marcell továbbra is remek formában védett, előbb Hebberth Bolt, majd Celino Alves próbálkozásánál kellett közbeavatkoznia. Az utolsó perc még több hazai lövést is tartogatott, ezekből azonban továbbra sem született gól, így csapatunk 6-2-es győzelemmel kezdte meg szereplését a legjobb 32 között. Holnap 17 órakor a lengyel Record Bielsko Biala gárdája vár ránk, akik szintén fölényes sikert arattak a svéd Hammarby együttese felett a mai játéknapon.

UEFA FUTSAL BAJNOKOK LIGÁJA, FŐ FORDULÓ B-ÁG, 5. CSOPORT, 1. MÉRKŐZÉS

HALADÁS VSE – LUXOL ST. ANDREWS 6-2 (4-2)

Haladás VSE: Alasztics Marcell – Luiggi Longo, Sipos Gergő, Dávid Richárd, Henrique Diniz, Gyimesi Máté, Homlok Levente, Kovács Máté, Dróth Zoltán, Vatamaniuc-Bartha Dávid, Gerencsér Antal, Leandro Rezala, Vas Ádám

Edző: Juan Ramon Calvo Rodriguez

Luxol St. Andrews: Kenneth Rakvaag – Celino Alves, Maikinho, Hebberth Bolt, Emil Raducu, Stefan Vella, Nascimento De Oliveira, Vevé, Attard, Mark Zammit, Marrwan Telisi, Pereira Costa, Carl Azzopardi, Gia Nikvashvili

Edző: Gabriel Dobre

Gólszerzők: Dróth Zoltán 2 (4’, 24’), Henrique Diniz 2 (7’, 18’), Luiggi Longo 2 (8’, 30’), ill. Veve (10’), Maikinho (13’)

A csoport másik mérkőzésén:        

Record Bielsko-Biala – Hammarby IF FF 7-2 (1-2)

Az 5. csoport jelenlegi állása: