A tavaly elhunyt nemzetközi sakknagymester, a magyar sakkélet meghatározó alakja, Kállai Gábor emlékére rendezett internacionális tornát Budapesten a Magyar Sakkozásért Alapítvány partnerségben a Kasparov Chess Foundation. Egyesületünk olimpiai ezüstérmes kiválóságát, Ruck Róbertet és a legígéretesebb honi fiatalként, Borhy Marcellt is meghívták az eseményre. A tízfős viadalon Ruck Róbert holtversenyben az ötödik, Borhy Marcell pedig a hetedik helyen végzett.

2021. december 31-én hatalmas veszteség érte a sakkvilágot, 62 éves korában elhunyt Kállai Gábor nemzetközi nagymester, magyar bajnok sakkozó, edző, korábbi szövetségi kapitány, a Testnevelési Egyetem mesteroktatója, FIDE Senior Trainer, kitűnő szakíró, sakkesztéta. Kitűnő előadókészsége és humora miatt a televíziókban is gyakran szerepelt, ahol mindig óriási lelkesedéssel, zseniális ötleteivel népszerűsítette a sakkot. Élete legjelentősebb sikerét szövetségi kapitányként érte el, amikor 2002-ben a bledi sakkolimpián a dobogó második fokára vezette a magyar férfi válogatottat, a kimagasló teljesítmény elismeréseként 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült. A széles látókörű, nagy nemzetközi ismeretségi hálóval rendelkező, több nyelven beszélő, briliáns észjárású Kállai Gábor minden pillanatban sziporkázott, szervezett és megvalósított, elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy 2024-en Magyarország, Budapest rendezi a sakkolimpiát. Pályatársa, a nemzetközi nagymester, háromszoros sakkolimpikon, a sakkcsapat-világbajnokságon egyéni bronzérmes, nemzetközi versenybíró, edző, FIDE mesteredző, Horváth József búcsúja itt olvasható.

Fotó: www.tf.hu

Röviddel halála előtt a „Nem játék!” – Budapest Sportpodcastban Bruckner Gábor vendége volt Kállai Gábor.

Kállai Gábor emléke előtt november 28. és december 1. között tisztelegtek a Magyar Sakkozásért Alapítvány partnerségben a Kasparov Chess Foundation által szervezett tornával, a rendezvény fővédnöke Szabó András volt, aki Kállai Gábor mentorának, a néhai Szabó László nagymesternek az unokaöccse. A meghívásos versenyre egyesületünk nemzetközi nagymestere, a sakkolimpiai ezüstérmes, magyar bajnok, korábban a női válogatott kapitánya, Ruck Róbert és a 17 esztendős – tavaly nemzetközi mester címet szerző – Borhy Marcell kapott invitálást. 

A 10 ezer dollár összdíjazású Kállai Gábor-emléktorna tízfős körverseny keretében zajlott, melyen 6 magyar és 4 külföldi játékos mérte össze erejét rapid és blitz formátumban.

Fotó: Hello Sakk

A magyarok között legjobban Kozák Ádám szerepelt, akinek a végső győzelemre is volt esélye, ám az utolsó játszmában alulmaradt a dán Jonas Buhl Bjerrével szemben, aki végül a torna győztese lett. Ruck Róbert holtversenyben az ötödik helyet szerezte meg, Borhy Marcell pedig a hetedik helyen végzett a nívós viadalon.

Fotó: Hello Sakk

 Fotó: Dénes Balázs // Haladás VSE

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Futsal NB I. Felső-ház

Pos Team Pl SD Pts
1. Haladás VSE 9 +23 27
2. SG Kecskeméti Futsal 8 0 20
3. MVFC Berettyóújfalu 8 +8 18
4. A Studio Nyíregyháza 8 -1 13
5. DEAC 8 -9 8
6. Futsal Veszprém 9 -21 7

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Haladás VSE 63
2. MVFC Berettyóújfalu 48
3. Futsal Veszprém 45
4. SG Kecskeméti Futsal 44
5. A Studio Nyíregyháza 39
6. DEAC 30
7. Nyírbátori SC 28
8. Újpest FC-220VOLT 28
9. Aramis SE 26
10. PTE-PEAC 12
11. Maglódi TC 11
12. Magyar Futsal Akadémia 7
Go to top