Indulócsel

Vasárnap kora este elbúcsúzik az idei szezontól a Haladás VSE kézilabda együttese, mely hazai pályán látja majd vendégül a Pilisvörösvár gárdáját.   A végső seregszemlén két elszánt  csapat néz majd farkasszemet egymással. A két alakulat közötti csontig ható rivalizálás egy gigászi ütközetben nyilvánult meg decemberben,  mely végül a zöld-fehérek egygólos sikerével zárult.  Fiaskót ezúttal sem engedhetnek meg maguknak a szombathelyi lányok,  még akkor sem,  ha az ellenfelet egyáltalán nem ildomos lebecsülni.  A bajnokság záró  zöld-fehér érdekeltségű találkozója remélhetőleg mesze viszi a kézilabda hírnevét,  mind drámában,  mind pedig játékban kiszolgálja majd az érdeklődőket.  Az utolsó nekirugaszkodás beharangozójában Simsik Cynthia szélsőnk, és Baranyai Enikő beállósunk latolgatja az esélyeket.

Szekszárdon ütközik meg kézilabdás hadosztályunk az előkelő helyen fészkelő hazai alakulattal a hétvége folyamán.  Az évek óta stabil csapatként működő tolnaiak rendre olajozottan játszanak,  gyors,  lendületes kézilabdával házalnak a mezőnyben.  A Haladás természetesen idegenben is győzni szeretne, a legutóbb  Gárdony-Pázmándot elpáholó zöld-fehéreknek erre  ezúttal van is sansza.  A kétségtelenül nagy mérkőzésnek ígérkező derbi előtt, a csapat hangulatfelelősének számító Sebestyén Noémit,  és a betörésekben, átlövésekben jeleskedő Takács Inezt kértük fel egy kis esélylatolgatásra.

Elhamarkodott visszakézből országos kettest várni a hétvégi  kézilabda összecsapáson.  A Csurgó ugyanis duplázott erővel fog majd nekivetődni a Haladásnak az utolsó mentsvárként emlegetett találkozón.  A hazaiak ugyan nincsenek irigylésre méltó helyzetben, de a Sótonyi László Sportcsarnok egyik csapatnak sem kínál sétagaloppal  fűszerezett svédasztalos lakomát.  A pályaválasztó oldal polcán  az egyesület jövő évi szereplése a tét, a szombathelyi csapat pedig szintén az életéért kézilabdázik majd.  Hangulatjavításnál jócskán többről van szó, vonal felett maradás a cél.  A Haladásnak minden egyes labdát meg kell becsülnie, védekezésben pedig egy zsebkendőnyi területet sem hagyhat riválisának. Tudja ezt jól a Csurgóról Szombathelyre szerződött Kozma Dominika, és a Marcaliból érkezett Takács Inez is.  A belső posztokon meghatározó játékosok kulcsszereplői lehetnek a mérkőzésnek, így ezúttal őket kértük fel szokásos heti rovatunkban egy nyúlfarknyi helyzetértékelésre.

A Gárdony-Pázmánd NKK ellen nézhet farkasszemet a hétvégén a Haladás felnőtt női kézilabdacsapata.  Az utolsó előtti hazai mérkőzés tétje a fajsúlyos kettő pont megszerzése, és az ideális búcsú előkészítésese a bajnokság véghajrájában.  A zöld-fehér alakulat ellenfele az ősszel egy pikáns,  vérfagyasztóan izgalmas találkozón tudott nyerni,  úgyhogy a lányokat fűti a revansvágy a Velencei-tó partján elszenvedett egygólos verségért.  A tét az egyesület becsületének megőrzése, a  lelkes hazai közönség maradéktalan kiszolgálása.  IndulóCselünkben ezúttal a találkozón is minden bizonnyal kulcsszerepet játszó védelem két alappillérére helyeztük a hangsúlyt,  Putz Klaudia kapus, és Gerencsér Zsófi válaszolt az olvasóinknak szánt felvezető írásban.

Sokat nem kell morfondírozni a hétvégi mérkőzés előtt, a Haladásnak játékban és küzdelemben is fel kell nőnie a bronzérmes pozícióban tanyázó ellenfeléhez.  Az ominózus Marcali elleni győzelem jó hátszelet adhat a csapatnak, de nem szabad elfelejteni, hogy a Kozármisleny is igencsak nagy formát fut.  A Mosonmagyaróvár elleni hazai fiaskót leszámítva az új évben minden akadályt sikerrel vet aktuális ellenfelünk,  ezért  a győzelem kiköhögéséhez a Haladásnak önmagában csak az erős motiváció vékony lehet.  Masszív védekezésre és ötletes támadójátékra is szükség lesz majd a pontszerzés érdekében.  A hátsó alakzat irányításában minden bizonnyal nagy szerephez jut a kapuban friss szerzeményünk Putz Claudia, míg a falban mindig maximumra törekvő Simsik Cyntia okozhat fejtörést majd a vendégeknek.  A két kiváló sportoló önbizalommal telve, nagy kedvvel nyilatkozott IndulóCsel rovatunkban.

Szombaton sokkal nagyobb csata várható, mint amit a tabella sugall, hiszen a Haladás alaposan megszorongatta városi ellenfelét az ősz folyamán.  Ha csak a szíven múlott volna, a zöld-fehérek számára a pontszerzés szinte biztosan összejön, ám akkor számos sérült miatt jóformán nem is volt variációs lehetősége Kovács Lászlónak.  Most más szelek fújnak, a rivális legyőzhető, főleg mert a szurkolók, a közeg és a város is egyértelműen a Haladást támogatja. Mondjuk ebben nincs is semmi meglepő, elvégre a klub szimbóluma a vasi megyeszékhely sportéletének.  Nem szabad, és nem is kell visszafogottan nyilatkozni, amikor a városi zöld-fehérekről van szó.  Nincs annál természetesebb,  mint amikor a „Haladás” és a „Szombathely” kifejezés azonos mondatban szerepel.  Lássuk be, így van ez már lassan száz esztendeje.   A hagyomány és a tradíció pedig kötelez.  1919 óta mindig is a szoros együttműködés, az összefogás lendítette át a nehéz helyzeteken a klubot, és bár változott a címer,  átformálódott a sportélet, cserélődtek a szakosztályok,  egy valami azonban örök maradt:  a Haladás és a zöld-fehér szív.  2018 áprilisában sincs ez másképpen, a címerrel ékesített mezért az utolsó leheletükig küzdenek majd sportolóink.  A város értékőrző klubjának kézilabda-szakosztálya hatalmas fejlődésen ment keresztül, hónapról hónapra növekszik a megkeresésék száma, egyre több szülő hozza sportololtatni csemetéjét egyesületünkhöz.   Öt kulcsfontosságú mérkőzés van hátra a bajnokságból, melyek egyaránt kiemelt jelentőségüek, ám tekintettel a szurkolóink kérésére ezúttal rendhagyó IndulóCsellel melegítünk a hétvégére.  Népszerű rovatunkban szinte valamennyi felnőtt játékosunkat megszólaltattuk, a csajok pedig nem rejtették véka alá véleményüket.

Sokrétű feladat vár a Haladás kézilabdázóira, hiszen a bajnoki cím várományosa látogat Szombathelyre a hétvége folyamán.  A Mosonmagyaróvár mély keretéről mindent elmond, hogy valamennyi posztra szinte két azonos képességű, a mezőnyben meghatározó kézilabdázónak számító játékos akad.  A tavaly még élvonalban vitézkedő együttes minden bizonnyal csak ideiglenes átszállójegyet váltott a másodosztályba, ezért ellenfeleiknek jobbára csak epizód szerep jut egy-egy mérkőzést leszámítva.  A meccsenként átlagban stabilan harminc felett termelő csapatot a Haladás próbálja majd feltartóztatni.  A szombathelyi együttes becsülettel készül, és megtesz minden tőle telhetőt majd.  A héten a hosszú sérülésből felépülő Guttyán Adriennel illetve Freiberger Ivettel beszélgettünk a mérkőzésről, a rehabilitációról és persze az elmúlt időszakról. Sportról, küzdelemről, kitartásról, akaraterőről.

A reménykedés megtéveszthet, a számok azonban féken tartják a képzelgéseket.  A statisztikai adatok alapján a szombati bajnoki esélyese a Haladás, mely a tabella utolsó helyén kullogó VKL SE Győr otthonába látogat. Akárcsak ősszel Répcelakon, Ikrényben is a két pontért száll harcba a vasi megyeszékhely tradicionális csapata.  A küzdőszellemből gyakran jelesre vizsgázó hazaiak ellen persze nem szabad nagy mellénnyel kiállni, ha a Haladás nem teszi oda magát minden erejével könnyen egy szívinfarktusos mérkőzés kerekedhet ki szombat délután.  Fiatal csapatunk ennek tudatában a héten hangyaszorgalommal dolgozott, így az egészséges önbizalom mellé kellő edzésmunka is párosul.  Népszerű és kedvelt rovatunkban Szabó Janka illetve Gerencsér Zsófia elkalauzol Bennünket egyesületünk kulisszái mögé,  betekintést engedve a Haladás dolgos hétköznapjaiba.

A NEKA feletti diadalával újrapozícionálta lehetőségeit a Szombathelyi Haladás együttese. A szezon eddigi legnagyobb meglepetésének számító győzelem azonban nem szabad, hogy elaltassa a csapatot.  A Mohács egy igazán szorgos együttes, hazai környezetben pedig bárkit képesek kizökkenteni. A Haladás számára kulcsfontosságú találkozók jönnek, ahol valamennyi sportolónak jócskán távol kell kerülnie a komfortzónájától a siker érdekében.  A tabella középmezőnyében lévő öldöklésből az kerülhet ki majd jobban, aki képes lesz a ki-ki mérkőzéseken végig koncentrálni.  A vendégek mellett a dél-magyarországiak is győzelemre készülnek, így az adrenalin-függők számára alighanem elő osztályú összecsapás lehet a hétvégi. Szokásos rovatunkban a formáját elkapó Márkus Dalma hálóőrt, és a mindig felszabadult, ám a pályán annál keményebb Kiss Nórát faggattuk.

Go to top