Kézilabda

Lassan egy hete már intenzíven mozognak utánpótlás csapataink,  ugyanis az elmúlt időszak folyamán megkezdődött a szezont előkészítő nyári alapozás.  A fiatalok a Haladás Sportkomplexum mellett a Csónakázó-tó környékén, illetve az atlétikai pályán már javában belecsaptak a munkába, azonban a veleje csak a jövő héten következik. Szentgotthárdon ugyanis edzőtábor várja majd a kézilabdásokat, ahol az előttük álló megterhelő egy hét mellett azért sok közösségi élményben is részük lehet.  A változatos sporthét érinti ifjúsági,  serdülő illetve U14-es leánycsapatunkat is,  ezt követően pedig majd a fiúk veszik birtokba a helyszíneket. 

A formába hozás főszakaszában egy edzőtábor nagyon fontos lehet, pláne, ha némiképp kizökkent az ilyenkor szokásos életvitelszerű környezetből.  Noha a napi két edzés, és a hőség próbára teszi majd a növendékeket,  az ezzel kapcsolatos kihívásokat aligha lehet elkamillázni a bajnokság kezdete előtt. Szakmai stábunk számos programmal, közösségi eseménnyel és vetélkedővel igyekszik majd fűszerezni a lehetőségeket.  A gyermekek számára meleg étkezés és kiváló szálláslehetőség a hét folyamán végig biztosított lesz.  Többféle edzésforma és módszer előtérbe kerül majd, a kondicionális képességek megalapozása mellett újfajta taktikai elemek is elsajátításra kerülnek majd.  Kapura lövések, keresztmozgások gyakorlása, szélről indított húzások, és döntési helyzetek megoldásával is foglalkozhatnak majd játékosaink. Az egyesület irányelvei alapján a fiatal sportolók kulturális jellegű programokban is részt vesznek,  szükség van ugyanis a kézilabdázás mellett a sokszínű, értékrendet közvetítő nevelésre is. 

Tikkasztó hőségben belevágott az alapozásba felnőtt női kézilabdacsapatunk, amely felméréssel majd pedig aerob kapacitás fejlesztéssel indította el a húzósnak ígérkező augusztust. A minden bizonnyal hosszúra nyúló edzésdömping során a szabadtéri helyszínek mellett a Sportkomplexumban zajlanak majd a tréningek napi két alkalommal.  A fokozatosan emelkedő nagyobb fizikai terhelés és az erősítő edzések nagy szerepet kapnak ebben az időszakban.  A sikeres pontvadászat alapjait most fektethetik le a játékosok, ezért nem csak a nyár legmelegebb heteivel, hanem a kemény testi és mentális terheléssel is farkasszemet kell nézniük.  A tizenkét csapatosra szűkített mezőnyben senkinek nem lesz bérelt helye, így valamennyi együttes komolyan veszi a ráhangolás egyik legfontosabb időszakát.   A feszes alapozás menetrendjét edzőmérkőzések és felkészülési torna színesíti majd.

Eleget téve az invitálásnak,  Huszár Benjámin utánpótlás edzőnk a Haladást képviselve a Városi Sporttáborban mozgatta meg a fiatalokat.  Az Aréna Savariában lezajlott rendezvényen trénerünk közel harminc nebulónak tartott átmozgató kézilabdaedzést, ahol az alaptechnikai feladatok mellett ügyességi gyakorlatokba is belekóstolhattak a növendékek.

A sporttábor jelentősége igencsak fontos a város életében, hiszen a gyermekek számos mozgásformát ismerhetnek meg, és olyan látványos játékokba kerülnek bevonásra,  melyek később egyesületi szinten is rájuk találhatnak. Az évről évre megszervezett nyári rendezvény több turnusban kerül elindításra.  A tábor egyfajta szakág választóként is funkcionál, mert a résztvevők egy kalap alatt többféle egyéni és csapatsportba belekóstolhatnak. Mindenki számára elérhetővé válik az alapvető szabályok megismerése, a labdajátékok  kezdő elemeinek elsajátítása,  a fair play,  és a versenyszellem átélése.  Az aktív és élményekben gazdag szabadidő eltöltés során többek között a kosárlabdával,  a röplabdával, a tenisszel, az atlétikával,  a tornával, valamint a küzdősportokkal is megismerkedhetnek az érdeklődök.  Ezúttal szakosztályunk is reprezentálta magát egy kézilabdaedzéssel, amely nagy sikert aratott.  A közel két órás lefolyású testmozgáson a labdáé volt a főszerep, no meg a fiatalok egy kis aerob jellegű izzadást is tapasztalhattak még beszédképes pulzustartományban.  Kapuralövések,  védekező gyakorlatok,  cselezőtevékenység előkészítése szerepelt még a palettán.

fotó: www.hungarysport.hu

Augusztusban utánpótlás csapataink is mozgásba lendülnek, a szokásos alapozás mellett edzőtábor, felkészülési mérkőzések és tornák szegélyezik majd a munkás időszakot.  A szezonra gyúrás egyik fénypontja a Cell Cup lesz majd, melyen hagyományosan képviselteti magát egyesületünk.  A nemzetközi felkészülési tornán nívós ellenfelek ellen két garnitúránk is pályára lép majd.  Ifjúsági és U 14-es csapatunk számára kiváló tapasztalatszerzésnek ígérkezik majd a megmérettetés. Huszonkét ország részvételével, hatalmas csinnadratta közepette a Haladás korosztályos növendékei is testközelből tesztelhetik a kézilabda nyári ünnepének minden szépségét.

Nem akármilyen hosszú szezon csimborasszója a nyári Haladás Tábor, hiszen a gyermekek mellett ilyenkor már az edzők is az utolsó erőtartalékaikat mozgósítják .  Augusztus elejétől egészen mostanáig fárasztó hónapok teltek el,  a feladatok viszont továbbra sem fogynak.  Folyamatosan zajlik a táboroztatás,  megmutattuk már gyermekszemmel mennyi örömöt rejtenek ezek a hetek.  Ezúttal most az edzőket is partiba dobjuk,  olvasóink kedvéért fellebentjük a fátylat a szervezés apró titkairól. Czető Kata utánpótlás edzővel brainstormingoltunk.

A teljes magyar kézilabdázás napfényben sütkérezik,  köszönhetően a serdülő és junior válogatottunknak.  A hazai utánpótlás műhelyek kiválóan szerepeltek, hiszen a veretlenül megszerzett Európa-bajnoki cím, és a mindent elsöprő világbajnoki trófea bezsebelése sokáig közszájon forog még,  a női szakág pedig újfent a  korábbi fénykorában megszokott népszerűségnek örvend idehaza.  Miért van kiemelkedően nagy felelőssége az egyesületi szakmai munkának, és miért fontos, hogy ne engedjük el a fiatalok kezét a felmenő rendszerben? Hogyan gyarapítaná a Haladás is az elismert utánpótlás műhelyek számát? Áttekintő írásunkban ezt boncolgatjuk.

Nem voltunk Fortuna kegyeltjei az időjárás miatt,  ám a táborlakók így is kiválóan érezték magukat az újonnan indult turnus első napján. A helyszín ezúttal Sárvár volt, a fürdőn pedig a lazító időtöltés mellett a strandkézilabda került rivaldafénybe. Könnyed és látványos mozdulatok, koordinációs gyakorlatok, valamint egymás közötti játék szerepelt a délelőtti programban.  A lazító fürdőzést követően pedig a kézilabda sportág már említett izgalmas vállfajának gyakorlatai hozták lázba fiataljainkat.  A nyári szezon slágerjátékába a Haladás sportolói is belekóstolhattak.  Huszár Benjamin „receptjeit” nagy rajongással hallgatták a kis lurkók.

Minden eddiginél keményebb küzdelem vár valamennyi együttesre a következő szezonban, a női kézilabda NB 1/B-s bajnokságban.  A csütörtöki menetrend sorsolása előtt már tudni lehet a leendő csoportbeosztást,  ahol a nyugati és a keleti oldalon is vérfagyasztó izgalmakra lehet számítani.  Az már tudvalevő,  hogy Szombathely város zöld-fehér csapata marad ebben az osztályban,  és jövőre megújult erővel vághat neki a kiélezett összecsapásoknak.   A tizenkét csapatos csörték során minden gárdára komoly felelősség hárul,  hiszen jóval kevesebb a javítási lehetőség,  mint korábban volt.  Nyugaton a publikum kifejezetten színvonalas mérkőzésekre számíthat,  Keleten pedig égbekiáltóan nagy halálcsoport jött létre.  Egyetlen szurkolónk sem fog unatkozni jövőre,  alig várjuk már, hogy kezdődjön a következő szezon.

Pénteken a Holdfényliget Kalandparkban átélt lendületes programokkal felkerült az i-re a pont, és bezárta kapuit az első zöld-fehér kézilabda tábor.   Még frissek az élmények, ám kisvártatva jön a következő turnus.  Több, mint félszáz gyermeket hat helyszínen mozgattunk meg,  tizenkettő kiegészítő programmal karöltve.  Az egy héten át tartó edzésdömping folytatódik, küszöbön a következő turnus is.  Takács Gabriella táborvezetőt kérdeztük a benyomásokról, a szervezésről és az előttünk álló feladatokról.

Alkategóriák

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Futsal NB I. Felső-ház

Pos Team Pl SD Pts
1. Haladás VSE 7 +12 21
2. SG Kecskeméti Futsal 7 +6 20
3. MVFC Berettyóújfalu 7 +2 15
4. A Studio Nyíregyháza 7 -5 10
5. DEAC 7 -5 8
6. Futsal Veszprém 7 -10 7

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Haladás VSE 63
2. MVFC Berettyóújfalu 48
3. Futsal Veszprém 45
4. SG Kecskeméti Futsal 44
5. A Studio Nyíregyháza 39
6. DEAC 30
7. Nyírbátori SC 28
8. Újpest FC-220VOLT 28
9. Aramis SE 26
10. PTE-PEAC 12
11. Maglódi TC 11
12. Magyar Futsal Akadémia 7
Go to top