A teljes magyar kézilabdázás napfényben sütkérezik,  köszönhetően a serdülő és junior válogatottunknak.  A hazai utánpótlás műhelyek kiválóan szerepeltek, hiszen a veretlenül megszerzett Európa-bajnoki cím, és a mindent elsöprő világbajnoki trófea bezsebelése sokáig közszájon forog még,  a női szakág pedig újfent a  korábbi fénykorában megszokott népszerűségnek örvend idehaza.  Miért van kiemelkedően nagy felelőssége az egyesületi szakmai munkának, és miért fontos, hogy ne engedjük el a fiatalok kezét a felmenő rendszerben? Hogyan gyarapítaná a Haladás is az elismert utánpótlás műhelyek számát? Áttekintő írásunkban ezt boncolgatjuk.

Tévúton jár,  ha valaki csak az eredmények hajszolásában látja az utánpótlás jelentőségét,  pedig a sikerek kergetésének gyakorlata elég erőteljesen jelen van majdhogynem minden korosztályban.  A korai eredménykényszer nem feltétlenül tölti be a szerepét, annál is inkább, mert a legtöbb fiatal ma már élmények, játékosság nélkül hamar feladja, elkedvtelenedik.   A versenyeztetés és a gyerekek képzése közötti szakadék gyakran elmélyül,  pedig a helyes arányok megtalálása  idősebb korosztályoknál később pozitív kicsengéssel visszaköszön.  A sportág velejét azonban később maga a verseny adja, így az utánpótlásban dolgozó szakemberek gyakran nehéz válaszút előtt állnak.  Döntésüket segítheti, ha a rájuk bízott növendékekkel empatikusak,  érvényesítik a feltétlenül elfogadás elvét a gyakorlatban is,  valamint kellően kongruensek (hitelesek)  a szakmai képzettséget tekintve.  A kézilabda sport sikere ugyanis a csapatszellemben tükröződik, ez az, ami a pályán megnyilvánul, és a játék közösségi jellege a legfontosabb egységesítő tényező a legkisebbeknél is.   A legnagyobb bajnokok, elismert játékosok többsége is a fiatalkori élményekre, az első utazásokra, a közösen megélt sikerekre, az izgalmas tornákra gondol. Már amikor karrierje elindulása szóba kerül.

 Jókor jó helyen.  A gyermekek és a szülők kívánsága is így foglalható össze dióhéjban.  A magyar utánpótlás kiválóan funkcionál, nevelőedzőink többsége a változó körülmények között is rugalmasan alkalmazkodik a helyzethez, a szakmai műhelyek pedig lavina módjára önti el az ügyesebbnél ügyesebb játékosokkal a porondot.  Még akkor is igaz ez, ha a merítési alap gyakran karcsúbb,  mint más, a sportággal szintén komolyan foglalkozó országok esetében.  Jól példázzák ezt az elmúlt hónapok eseményei is.  Serdülő válogatottunk veretlenül, nyolc mérkőzésen végigzakatolva u 16-os nyílt Európa-bajnokságot nyert, míg junior válogatottunk történelme során először ért fel a csúcsra.  A debreceni, hazai rendezésű világbajnokságon szintén végig megállíthatatlannak bizonyultak fiataljaink.  Idehaza a versenyeztetés tehát jól működik, a képzéssel kapcsolatban pedig állandó programokkal jelentkezik a Magyar Kézilabda Szövetség.  Egyesületi szinten bővül az utánpótlás létszáma, a rendszernek köszönhetően a klubok jobban érdekeltek a magasabb tagsági szám elérésében, a sportág pedig több forrással is rendelkezik.  A kérdés az, hogy mit tehetnek az NB 1/B-ben vitézkedő egyesületek a nevelésben, és mi a feladata a Haladásnak a szombathelyi utánpótlásban? Mit tud nyújtani az zöld-fehér egyesület az érdeklődők számára?


A gyermektáborok, utánpótlás tornák és edzőtáborok fontos pillérei a kézinek

 

A Haladásban a fő irányvonal a hagyományokhoz mérten a versenysport, ám valamennyi fiatal kézilabdázók várunk, akik  az élményeket, a csapatszellemet és a játékkal való megismerkedést szeretnék kipróbálni. Egyesületünk célja, hogy állandó lehetőségeket biztosítson fiatal játékosaink számára, ezért az utánpótlás korosztályoknak lelkes csapatunk folyamatosan kisebbfajta tornákkal kedveskedik.  A cél, hogy valamennyi leány élvezze a kézilabdát meccsszituációban, és folyamatosan sansza legyen kipróbálni az edzéseken tanultakat.  Utánpótlás tornák megrendezésében az egyik legaktívabb egyesület vagyunk.  A szakmai nevelés és a modern környezet ma már kéz a kézben jár egymással. Pazar kialakítású csarnokban,  minőségi edzéslehetőséggel várjuk a  mozogni vágyókat. Nem lehet elsiklani az infrastrukturális körülmények, a modern lehetőségek mellett sem.  A szülői döntések határmezsgyéjén a szakmai oktatással párhuzamosan nagy szerepet játszanak a sportág kívánalmainak minden szempontból megfelelő feltételek is.  A gyermekeknek biztosítani kell mindent, ami igazán előremutató, és hiánypótló.  Frissen épült Sportkomplexumunkban az edzés körülményei, a mérkőzések hangulata illetve a kiszolgáló létesítmények is „ötcsillagosak”, igazi vágyálma minden fiatalnak a mozgás egy ilyen helyen.  Egy 100 éves egyesületnek nem is lehet más a célja, mint kitárni kapuit a szombathelyi és környékbeli gyerekek előtt. A szakmai stábbal szemben feltétel, hogy az edzők állandóan képezzék magukat, ismerjék a sportág naprakész történéseit, és maguk is aktív megfigyelőként vegyenek részt élvonalbeli mérkőzéseken, nemzetközi jelentőségű összecsapásokon.  A nevelési és pedagógiai szabadság jegyében önálló lehetőségekkel bírnak trénereink, ám az utánpótlás koncepciónknak köszönhetően folyamatosan tanácsokat, ajánlásokat kapnak.


Igyekszünk állandó kapcsolattartásra törekedni a szülőkkel, a kiválasztás területén pedig egyaránt megadni a lehetőséget a versenysport iránt, és a hobbi sport iránt érdeklődőknek is. Szeretnénk a környékbeli tehetségekben megtalálni és kiaknázni azt a lehetőséget, amely később a felmenő rendszerben is lehetőséget biztosít nekik a fejlődésre.  A fiatal sportolóknak ugyanis a legfontosabb a játéklehetőség,  mert a tehetség önmagában nem tud szárba szökkeni.  Bátran nyúlunk a fiatalokhoz. A pályán töltött percek pótolhatatlanok,  minden bizonnyal ez lesz a kulcsa, hogy az utánpótlásban sikeres sportolók fejlődése töretlen maradjon.  Ahhoz, hogy felnőtt korban is megágyazzon a szakma azoknak az eredményeknek, melyek láthatólag már jelen vannak az utánpótlásban, utat kell nyitni a  tehetségeknek.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Futsal NB I. Felső-ház

Pos Team Pl SD Pts
1. Haladás VSE 6 +11 18
2. SG Kecskeméti Futsal 6 +5 17
3. MVFC Berettyóújfalu 6 +3 15
4. A Studio Nyíregyháza 6 -4 10
5. Futsal Veszprém 6 -9 7
6. DEAC 6 -6 5

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Haladás VSE 63
2. MVFC Berettyóújfalu 48
3. Futsal Veszprém 45
4. SG Kecskeméti Futsal 44
5. A Studio Nyíregyháza 39
6. DEAC 30
7. Nyírbátori SC 28
8. Újpest FC-220VOLT 28
9. Aramis SE 26
10. PTE-PEAC 12
11. Maglódi TC 11
12. Magyar Futsal Akadémia 7
Go to top