A Haladás VSE vezetése a jövőbe invesztálna, mert a játékos nevelés hosszútávon a sportegyesület fennmaradását, a tehetségek újratermelődését és a szakmai közeg állandóságát jelentheti.  Divat manapság a kiképzett játékosok vásárlása, hiszen a gyors előremenetel egyik problémamentes módszere, jelentős tőkebefektetéssel kiváló felületi kezelés.  Vannak egyesületek, amelyek nem kívánnak hátat fordítani fiataljaiknak,  inkább a rögös, és hosszú távú fejlődés hívei. Aki a gyerekekre áldoz, a jövőbe fektet be. Az idő előbb-utóbb igazolja a ráfordításokat, az utánpótlásért tett erőfeszítéseket.  U13-as leány korosztályunk egy speciális tréningmódszert próbálhatott ki,  a recepten az úgynevezett preventív jellegű korrekciós edzés volt.

Mostanság a kelendő témák közé tartozik a sportolással kapcsolatos rehabilitáció, a sérülések tüneti kezelése. Figyelemre méltó azonban, hogy az üzleti élettel szorosan összefonódó élsport ma már az akut kezelések helyett a megelőzésre, azaz a prevencióra is jelentős hangsúlyt fektet. A vázrendszeri problémák, a mozgáskoordinációs zavarok, a fiatalkori túlterheltség mind-mind olyan tényezők, amelyek fejtörést okoznak az ifjúsági sportélettel foglalkozó edzőknek.  A szakma ma már nem csak a hagyományos edzésmódszereken alapul, az átlag sportrajongó pedig nehezen követi az utánpótlás-nevelésben rohamléptekkel végbemenő folyamatokat.

Nehezen követi, mert szinte nem is lehet szembesülni azokkal a módszerekkel, amelyekkel a professzionális kiválasztásban érdekelt nyugati egyesületek tevékenykednek. A hazai szakedzői berkekben is nehezen fogan meg az újítás gondolata, pedig érdemes átvenni azt, ami láthatólag előremutató. A Haladás edzésére belátogató Dr Gecse Krisztián szerint az élsport egészséges űzéséhez a sérülések megelőzése vezet. A lehető legfiatalabb korban ildomos elkezdeni a korrekciós edzéseket, hiszen a megelőzés(prevenció) később számos kellemetlenségtől mentheti meg a sportolót.  A komplex felmérések már egy ideje jelen vannak a versenysportban, léteznek módszerek, amelyekkel egészen fiatalon megállapíthatóak egy-egy játékos későbbi fizikai paraméterei. Az antropometriai vizsgálat során a testet több ponton mérik nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek, melynek segítségével feltérképezhetőek azok a mozgásformák, amiben a fiatal sikeres lehet a későbbiek folyamán. 

A Csimborasszó Sport rehabilitációs Központ szakember gárdája tehát nem pusztán csak a sérülések utáni akut kezelésekkel foglalkozik, hanem számos egyéb területen is mélyszakmai munkát végez élén a megelőzéssel. U 13-as korosztályunk egy rendkívül érdekes és izgalmas edzésen vett részt Farkas Márta gyógytornász vezetésével, aki az izületek védelme, a sérülések megelőzése, és a nagyobb teherbírás érdekében speciális gyakorlatokat mutatott fiataljainknak. A lányok a szokásosnál eltérőbb feladatokat nagy odaadással végezték, és az élményszámba menő gyakorlatok a későbbiekben is biztosan segítik majd kibontakozásukat. A megfelelő testtartás, a helyes mozgáskoordináció fejlesztésébe is belekóstolhattak, a professzionális módszerek biztosan lendítenek az edzések hatékonyságán. Farkas Veronika tanítványai az egyedi edzésformával biztosan sokat köszönhetnek majd a közeljövőben. 

Előző cikkben már beszámolltunk a Csimborasszó tevékenységéről: Professzionális körülmények között sportolóink

Főoldal  Hírek

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Futsal NB I. Felső-ház

Pos Team Pl SD Pts
1. Haladás VSE 6 +11 18
2. SG Kecskeméti Futsal 6 +5 17
3. MVFC Berettyóújfalu 6 +3 15
4. A Studio Nyíregyháza 6 -4 10
5. Futsal Veszprém 6 -9 7
6. DEAC 6 -6 5

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Haladás VSE 63
2. MVFC Berettyóújfalu 48
3. Futsal Veszprém 45
4. SG Kecskeméti Futsal 44
5. A Studio Nyíregyháza 39
6. DEAC 30
7. Nyírbátori SC 28
8. Újpest FC-220VOLT 28
9. Aramis SE 26
10. PTE-PEAC 12
11. Maglódi TC 11
12. Magyar Futsal Akadémia 7
Go to top