Egyesületünk nemzetközi sakknagymestere, Rapport Richárd nyerte meg a FIDE Grand Prix 2022 második fordulóját. A világbajnok-jelölti döntőért vívott küzdelemben büszkeségünk összesen 20 pontot gyűjtött, a két kiadó hely végleges sorsa április elején, a záró fordulót követően dől el.

Egyesületünk 25 esztendős kiválósága, Rapport Richárd jelenlegi lakóhelyén, Belgrádban ült asztalhoz a Nemzetközi Sakkszövetség meghívásos versenysorozatának, a Grand Prix 2022 második tornáján. Ricsi az első fordulóban holtversenyben a harmadik helyen végzett, és 7 pontot gyűjtött a világbajnok-jelölti döntőért folytatott viadal első állomásán.


Forrás: www.chess24.com

A versenyenként 150 ezer euró összdíjazású GP három állomásból álló sorozat, a 24 résztvevő mindegyike két-két fordulóban játszik, és az összetett pontverseny első két helyezettje jut be a 8 fős világbajnok-jelölti döntőbe.  

Minden fordulóban 16 résztvevőt osztanak négyes csoportokba, a nagymesterek világossal és sötéttel is megmérkőznek egymással. A csoportok első helyezettjei folytatják tovább a versengést a kieséses rendszerű szakaszban, az elődöntőben és a döntőben szintén kétjátszmás párharcokra kerül sor, 1-1-nél rájátszás dönt.

A 2022-es világbajnokságot június 16. és július 7. között rendezik Madridban. A GP-ről bejutott két versenyző küzdhet meg hat nagymesterrel a tavalyi győztes, Carlsen elleni döntőért.

Forrás: www.chess24.com

GP-versenyenkénti pontozás és díjazás:

Győztes: 13 pont - 24 ezer euró

Második helyezett: 10 pont - 18 ezer euró

Elődöntősök (2 versenyző): 7 pont - 12 ezer euró

Csoport 2. helyezettjei (4 versenyző): 4 pont - 9 ezer euró

Csoport 3. helyezettjei (4 versenyző): 2 pont - 7 ezer euró

Csoport 4. helyezettjei (4 versenyző): 0 pont - 5 ezer euró

Forrás: www.go.chess.com/FideGP2022

A szerb fővárosban megrendezett forduló sorsolásán Rapport Richárd a február 1-től érvényes Élő-pontszáma alapján a negyedik volt a rajtlistán a 16 fős mezőnyben, ezért az első kalapba került. Ellenfeleinek az orosz, jelenleg a FIDE színeiben szereplő Vlagyimir Fedoszejevet (2704), a spanyol Alexei Shirovot (2704), az indiai Santosh Gujrathi Vidit (2727) sorsolták a C-csoportban. Riválisai közül Vlagyimir Fedoszejevvel már találkozott a viadal első, berlini állomásán, akkor mindkét mérkőzését megnyerte Ricsi az orosz nagymester ellen.

Forrás: www.go.chess.com/FideGP2022

Rapport Richárd négy döntetlennel és két győzelemmel szerezte meg az elsőséget csoportjában, és jutott az elődöntőbe, ahol a D-kvartett győztese, a francia Maxime Vachier-Lagrave (2761) ellen várt rá kétjátszmás párharc.

Rapport Richárd eredményei a C-csoportban: 

  1. forduló Rapport Richárd (2763) – Vlagyimir Fedoszejev (FIDE, 2704) döntetlen 
  1. forduló Alexei Shirov (spanyol, 2704) – Rapport Richárd döntetlen 
  1. forduló Rapport Richárd – Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2727) 1 – 0 
  1. forduló Rapport Richárd – Vlagyimir Fedoszejev döntetlen 
  1. forduló Santosh Gujrathi Vidit – Rapport Richárd 0 – 1 
  1. forduló Rapport Richárd – Alexei Shirov döntetlen 
Forrás: www.fide.com

Ricsi az elődöntő első játszmájában remek játékkal, 37 lépésben múlta felül francia vetélytársát, majd a visszavágón hihetetlen izgalmakat követően a 66. lépésben döntetlent ért el, ezzel pedig a torna döntőjébe kvalifikált. A másik ágon az orosz, a FIDE színeiben játszó Dmitrij Andrejkin (2724) és a holland Anish Giri (2772) két döntetlen után rájátszásban döntötték el a továbbjutás sorsát, amelyben 2,5 – 1,5-re Andrejkin kerekedett felül, ezzel pedig ő vívta ki helyét a döntőbe.

Rapport Richárd elődöntő mérkőzéseinek eredményei:

Rapport Richárd – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2761) 1 – 0

Maxime Vachier-Lagrave – Rapport Richárd döntetlen

Végeredmény: Rapport Richárd – Maxime Vachier-Lagrave 1,5 – 0,5

Forrás: www.fide.com

Rapport Richárd és a kétszeres orosz bajnok, Dmitrij Andrejkin a finálé előtt csak egyszer mérkőzött meg egymással, 2017-ben a Tata Steel Mastersen megosztoztak a ponton. A döntő első partija a 37. lépésben ért véget döntetlennel, majd a második összecsapást Ricsi 46 lépésben nyerte meg, ezzel pedig ő lett a torna győztese!

Rapport Richárd döntő mérkőzéseinek eredményei:

Dmitrij Andrejkin (FIDE, 2724) – Rapport Richárd döntetlen

Rapport Richárd – Dmitrij Andrejkin 1 – 0

Ricsi ezzel a szenzációs sikerrel a FIDE Grand Prix 2022 összetett pontversenyének élére állt, azonban hátra van még az utolsó, berlini állomás, amelyen még riválisai megmérkőznek a világbajnokjelöltséget jelentő helyért. A záró forduló március 21-én kezdődik a német fővárosban, és április 4-én ér véget, Ricsi ezen már nem játszik, hiszen minden versenyző csak két fordulóban szerepel.

Forrás: www.fide.com

Forrás: www.chess24.com

Matematikailag ketten előzhetik meg sakknagymesterünket, az alábbi kimenetelek a befolyásoló tényezői a végeredménynek:

- ha Hikaru Nakamura, Levon Aronian vagy Dmitrij Andrejkin közül bármelyik megnyeri a 3. tornát, akkor az Ricsi részvételi jogát is jelentené a világbajnokjelöltek tornáján

- a harmadik forduló sorsolása rendkívül szerencsés kimenetelű Ricsi szempontjából, hiszen az előbbiekben említett három riválisa egy csoportba került, így abban az esetben is biztosan Ricsié az egyik világbajnok-jelölti pozíció, ha a csoport negyedik tagja, az orosz - FIDE színekben versenyző - Grigorij Oparin lesz a csoportelső

- Levon Aronian és Dmitrij Andrejkin csak tornagyőzelemmel előzhetik meg Ricsit, mert azonos pontszám esetén ezeknek száma dönt

- Anish Giri, Leinier Domínguez és Maxime Vachier-Lagrave tornagyőzelem esetén pontszámban még beérheti Ricsit, de ebben az esetben csak akkor van veszélyben a világbajnok-jelölti helye, ha Hikaru Nakamura elődöntőzik, vagy döntőbe kerül

Amennyiben a három állomás összesített eredménye alapján pontazonosság alakulna ki, akkor sorrendben a tornagyőzelmek száma, a második helyek száma, majd a klasszikus játszmák során szerzett pontok, végül a klasszikus partikban aratott győzelmek száma dönt; ha mindezek után sem lehet különbséget tenni, akkor sorsolás útján dől el a hely sorsa.

Fotó: www.chess24.com

Mindig elképesztő érzés megnyerni az utolsó játszmát, különösen igaz ez akkor, ha kieséses rendszerű versenyen történik ez. Hihetetlenül boldog vagyok, de matematikailag még lehetséges, hogy ne én legyek ott a világbajnokjelöltek tornáján, ami – magamat ismerve – reális lehetőség” - fogalmazott Rapport Richárd

Forrás: www.fide.com

 „Általában számomra az utazások eseményekhez és eredményekhez kötődnek. Természetesen vannak kedvenc helyeim, ezek általában azok, ahol jól játszottam. Belgrádra bármilyen meglepő is, nem lesz ilyen hatással ez a torna, annak ellenére, hogy ez az eddigi pályafutásom legnagyobb sikere. A városhoz való viszonyomat a szerelmem, a feleségem határozza meg, és örülök, hogy összességében az itteni boldog életemet nem tette tönkre a sakk. A feleségem a legnagyobb támaszom, köszönöm neki, hogy mindig mellettem áll. A hétköznapokban is nagyon nehéz ember vagyok, de a versenyek alatt ez hatványozottan így van” - mondta Rapport Richárd

Forrás: www.fide.com 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Futsal NB I. Felső-ház

Pos Team Pl SD Pts
1. Haladás VSE 6 +11 18
2. SG Kecskeméti Futsal 6 +5 17
3. MVFC Berettyóújfalu 6 +3 15
4. A Studio Nyíregyháza 6 -4 10
5. Futsal Veszprém 6 -9 7
6. DEAC 6 -6 5

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Haladás VSE 63
2. MVFC Berettyóújfalu 48
3. Futsal Veszprém 45
4. SG Kecskeméti Futsal 44
5. A Studio Nyíregyháza 39
6. DEAC 30
7. Nyírbátori SC 28
8. Újpest FC-220VOLT 28
9. Aramis SE 26
10. PTE-PEAC 12
11. Maglódi TC 11
12. Magyar Futsal Akadémia 7
Go to top