Holtversenyben a harmadik helyen végzett Rapport Richárd a FIDE Grand Prix 2022 első tornáján. Nemzetközi sakknagymesterünk helyezésével hét pontot gyűjtött a világbajnok-jelölti döntőért vívott küzdelemben, február végén pedig Belgrádban folytatja a sorozatot.

Egyesületünk kiválóságára, Rapport Richárdra mindössze négy nap pihenőt követően várt egy újabb nemzetközi verseny. A világranglista 11. helyezett szombathelyi születésű sportolónk a hollandiai Tata Chess Masters szupertornán holtversenyben második helyezést ért el, majd utazott Berlinbe, ahol február 4. és 17. között rendezték meg a Nemzetközi Sakkszövetség meghívásos versenysorozatának, a Grand Prix 2022 első tornáját.

A GP három állomásból álló sorozat, ahol a 24 résztvevő csak két viadalon játszik, az összetett pontverseny első két helyezettje pedig bejut a 8 fős világbajnok-jelölti döntőbe.

Rapport Richárd az első, berlini állomáson és a második, belgrádi tornán száll harcba február 28. és március 14. között a világbajnok-jelölti döntőért folytatott küzdelemben. Az utolsó fordulónak szintén Berlin ad otthont március 21. és április 4. között, versenyenként 150 ezer euró a díjalap.

A Grand Prix 2008 óta a világbajnok-jelöltii rendszer része, a sorozatra meghívott 24 résztvevő két-két versenyen hátszik, az összetett pontverseny első két helyezettje kvalifikálja magát a 8 fős világbajnok-jelölti döntőbe.

Versenyenként 16 résztvevőt négyes csoportokba osztanak, a nagymesterek világossal és sötéttel is megmérkőznek egymással. A csoportok első helyezettjei folytatják tovább a versengést a kieséses rendszerű szakaszban, az elődöntőben és a döntőben szintén kétjátszmás párharcokra kerül sor, 1-1-nél rájátszás dönt.

A 2022-es világbajnokságot június 16. és július 7. között rendezik Madridban. A GP-ről bejutott két versenyző küzdhet meg hat nagymesterrel a tavalyi győztes, Carlson elleni döntőért.

GP-versenyenkénti pontozás és díjazás:

Győztes: 13 pont - 24 ezer euró

Második helyezett: 10 pont - 18 ezer euró

Elődöntősök (2 versenyző): 7 pont - 12 ezer euró

Csoport 2. helyezettjei (4 versenyző): 4 pont - 9 ezer euró

Csoport 3. helyezettjei (4 versenyző): 2 pont - 7 ezer euró

Csoport 4. helyezettjei (4 versenyző): 0 pont - 5 ezer euró

Fotó: www.fide.com

A német fővárosban Rapport Richárd a B-csoportban kezdett, ahol ellenfelei két orosz sakkozó, Vlagyimir Fedoszejev és Grigorij Oparin, valamint a lengyel Radoslaw Wojtaszek voltak. Érdekesség, hogy a lengyel riválisa helyett eredetileg a kétszeres kínai olimpiai bajnok, Ding Liren lett volna a csoport negyedik tagja, de a kínai versenyző vízumproblémája miatt visszalépésre kényszerült. A csoportok beosztását a verseny kiírása pillanatában elért Élő-pontszámok alapján sorsolással határozták meg. A versenyzőket négy kalapra osztották: az Élő-pontszám szerinti világranglista 1-4., 5-8., 9-12. és 13-16. helyezett versenyzőire, majd minden csoportba húztak egyet-egyet.

Rapport Richárd vereséggel kezdett a lengyel Wojtaszek ellen, de a 2. fordulóban legyőzte orosz ellenfelét, majd három döntetlen eredményű forduló következett. Az utolsó forduló előtt így félpontos hátránnyal állt a csoport harmadik helyén, és sötéttel kellett megküzdenie Vlagyimir Fedoszejevvel. Nagymesterünk az első körben szenzációs győzelmet ért el, a tisztáldozata, a kreatív játéka méltán aratott nagy elismerést.

Fotó: www.fide.com

Rapport Richárd eredményei a B-csoportban:

1. forduló Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2686) – Rapport Richárd (2763) 1 - 0 

2. forduló Rapport Richárd – Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2704) 1 - 0 

3. forduló Grigorij Oparin (orosz, 2681) - Rapport Richárd döntetlen 

4. forduló Rapport Richárd - Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2686) döntetlen 

5. forduló Rapport Richárd - Grigorij Oparin (orosz, 2681) döntetlen 

6. forduló Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2704) - Rapport Richárd 0 – 1

Az elődöntőbe való továbbjutást végül rájátszás döntötte el, mert négyes csoportjukban a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel holtversenyben végeztek az élen, a négy kvartettből viszont csak az első helyezettek léphettek tovább a legjobb négy közé.

A rájátszás két rapidpartival kezdődött, 15-15 perc gondolkodási idővel és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. 1-1 esetén két villámpartival kellett volna folytatniuk, 3-3 perc gondolkodási idővel és 2-2 másodperc bónusszal, ismételt döntetlennél az Armageddon játszma döntött volna. Rapport Richárd a rájátszásban legyőzte a lengyel Radoslaw Wojtaszeket, és a legjobb négy közé jutott.

Fotó: www.fide.com

Rapport Richárd rájátszás mérkőzéseinek eredményei:

Radoslaw Wojtaszek – Rapport Richárd 0 – 1

Radoslaw Wojtaszek – Rapport Richárd döntetlen

Végeredmény: Rapport Richárd – Radoslaw Wojtaszek 1,5 - 0,5

Nagymesterünk bejutott az elődöntőbe, ahol az ötszörös amerikai bajnokkal, Hikaru Nakamurával mérkőzött meg. Ricsi mindkét játszmájában vereséget szenvedett, így holtversenyben végzett a harmadik helyen az amerikai Leinier Domínguez-zel, és gyűjtött a 7 pontot a GP első állomásán.

Fotó: www.fide.com

Rapport Richárd elődöntő mérkőzéseinek eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2736) – Rapport Richárd 1 – 0

Hikaru Nakamura – Rapport Richárd döntetlen

Végeredmény: Hikaru Nakamura – Rapport Richárd 1,5 – 0,5

Fotó: www.fide.com

A versenysorozat első tornáját végül Ricsi elődöntős ellenfele, az amerikai Hikaru Nakamura nyerte meg, 3-1-re győzte le az örmény Levon Aronjánt.

Ricsi február 28-tól Belgrádban - amely egyben az otthona is -, folytatja a sorozat küzdelmeit.

Fotó: www.fide.com
 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Futsal NB I. Felső-ház

Pos Team Pl SD Pts
1. Haladás VSE 7 +12 21
2. SG Kecskeméti Futsal 7 +6 20
3. MVFC Berettyóújfalu 7 +2 15
4. A Studio Nyíregyháza 7 -5 10
5. DEAC 7 -5 8
6. Futsal Veszprém 7 -10 7

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Haladás VSE 63
2. MVFC Berettyóújfalu 48
3. Futsal Veszprém 45
4. SG Kecskeméti Futsal 44
5. A Studio Nyíregyháza 39
6. DEAC 30
7. Nyírbátori SC 28
8. Újpest FC-220VOLT 28
9. Aramis SE 26
10. PTE-PEAC 12
11. Maglódi TC 11
12. Magyar Futsal Akadémia 7
Go to top