NB II.-es együttesünk, valamint utánpótlás-korosztályaink is megkezdték az edzéseket, és gőzerővel készülnek a 2021/2022-es futsalidényre. Körképünk segítségével betekintést nyerhetünk a szakmai munkába, az idei célkitűzésekbe, de megtudhatjuk azt is, hogy miként segíti Vidák Balázs, Dróth Zoltán, Alasztics Marcell és Gyimesi Máté fiataljainkat.

Egyesületünkben nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a különböző korosztályokban pallérozódó gyerekek, fiatalok minden szempontból a lehető legmegfelelőbb képzésben részesüljenek és biztosítva legyen fejlődésük. Az előző szezon sikereiből is alaposan kivették részüket ifjú tehetségeink, nemcsak a felnőtt csapatban, de U11-es, U13-as, valamint U15-ös csapatunk is az élen végzett saját sorozatában.

„Szakágvezetőként nekem az a legfontosabb, hogy minden játékosunk úgy érezze, hogy jó helyen van és élvezze a futsalt. Ami a célokat illeti, minden korosztálynál más a prioritás. A legkisebbeknél az a fontos, hogy megszeressék a sportágat, míg ahogy haladunk éltkorban előre, jönnek a különböző megmérettetések, országos versenyrendszerek, akár minden hétvégén. Az U20-as, valamint az NB II.-es csapat pedig az első osztály kapuja, ott arra kell felkészítenünk a játékosokat, hogy a későbbiekben megállják a helyüket a legmagasabb szinten is. Úgy gondolom, minden korosztályunknál remek szakemberek dolgoznak, akik mind szakmailag, mind emberileg méltók ezekre a feladatokra. Idén a legkisebbeket Jáger Sándor, valamint Vas Ádám irányítja majd, az U13-as, illetve az U15-ös csapatnál is Vidák Balázs lesz az edző, előbbinél Gyimesi Máté, míg a nagyobbaknál Hajmási Milán segíti majd a munkáját. Az U17-es, az U20-as, valamint az NB II.-es együttesünkkel Sziffer András fog dolgozni. Örömteli, hogy azt látjuk, hogy egyre többen szeretnék elkezdeni a futsalt, szélesedik a bázis, ebből egyértelműen csak profitálhatunk az elkövetkezendő időszakban” – fogalmazott Pálmay Tamás

Az élvonal küszöbén lévő fiatalok munkáját Sziffer András koordinálja, aki elmondta, hogyan segíti többek között a fejlődést is a bajnoki másodosztály.

„Szerencsére vannak olyan játékosaink, akik fokozatosan felépítve idővel NB I.-es keretünk erősségei is lehetnek. Az elmúlt időszakban is több kiemelkedő fiatal játékosnak sikerült felnőnie az élvonalbeli mérkőzések színvonalához: Nagy Kevin, Kovács Máté, Gerencsér Antal és V.Bartha Dávid is nagyszerűen teljesítettek. Az már egy másik kérdés, hogy őket természetesen fontos lenne pótolni. Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy pont ebben az életszakaszban nagyon sokan lemorzsolódnak a tanulás, vagy a munka miatt és felhagynak a futsallal. Az NB II.-es csapatot éppen azzal a céllal is hoztuk létre, hogy akik kiöregedtek az U20-ból, de nem tagjai az NB I.-es keretnek, folyamatos játéklehetőséghez jussanak.”

Utánpótlásedzőnk arra is kitért, hogy az elmúlt időszak sikerei milyen hatással vannak a fiatalokra, és milyen célokkal vágnak neki a csapatok az előttük álló időszaknak.

„A bajnoki döntő is bizonyítja, hogy alázattal és kitartó munkával semmi sem lehetetlen, ez is mindenképpen motivációként szolgálhat. Ami a célokat illeti, továbbra is arra törekszünk, hogy a játékosok megfelelően tudjanak fejlődni, és minél több játékpercet kapjanak ott, ahol az a leginkább az ő előrelépésüket szolgálja. Nyilván szeretnénk jó eredményeket elérni, hiszen az jót tesz a hangulatnak és a kohéziónak, de egyáltalán nincs arról szó, hogy mindent ennek rendelnénk alá.”

Vidák Balázs, aki a kétszeres Magyar Kupa-győztes és bajnoki címvédő együttesünk meghatározó tagja volt, az idei szezontól utánpótlásedzői teendői mellett NB II.-es gárdánk játékosa is lesz. A klubunkat nyolc évig erősítő futsalosunk rendkívül motiváltan várja a következő szezont, és örömmel néz az új kihívások elé.

„Az U15-ös fiúkat korábban is edzettem már, közülük sokakat ismerek, míg az U13-as csapattal most kezdem a közös munkát. Őket korábban csapatkapitányunk, Horváth Péter edzette, akinek nagyon jól ismerem az elhivatottságát, így tudom, hogy mire számíthatok a srácoktól. Engem mindig büszkeséggel töltött el, ha egy ifjú tehetség nemcsak, hogy kopogtatott, de egyenesen be is rontott az NB I.-es csapat ajtaján. Ők lesznek a későbbi sikerkovácsok, miattuk járnak ki majd a nézők a mérkőzésekre. Gerencsér Titi, Sipos Geri, vagy éppen Nagy Kevin edzéseit nem olyan rég még irányítottam, most pedig együtt nyertünk bajnoki címet, ami egészen fantasztikus érzés. Nyugodt szívvel adom át a helyem a fiataloknak, nagyon jó érzés, hogy saját nevelésű játékosok veszik át az ember helyét, ezt őszintén mondom."

Egyesületünk a fiatal tehetségek képzésébe beépített olyan elemeket is, mint a kapusoknak külön foglalkozás Alasztics Marcellel és Gyimesi Mátéval, illetve a centerképzést, ahol Dróth Zoltán segíti tapasztalataival az utánpótlást.

"Ettől a szezontól kezdődően veszek részt a kapusképzésben, és nagyon örülök annak, hogy erre van lehetőségem. Számomra az a legfontosabb, hogy azokat a tapasztalatokat, amelyeket az évek során megszereztem, át tudjam adni a tanítványoknak. Ez lehet egy mérkőzésszituáció, egy mozdulat kivitelezése, de még sok-sok dolgot említhetnék. Én mindig is a munkában hittem, hogy az a folyamatos előrelépés és siker kulcsa, hiszen sok adottságot lehet fejleszteni megfelelő szorgalommal” - fogalmazott Alasztics Marcell.  

Válogatott hálóőrünk arról is beszélt, hogy manapság egy-egy igazi példakép hatására sokkal nagyobb az esélye, hogy valaki a kapusposzt mellett teszi le a voksát.

„6 éves koromban kezdtem el egyesületi szinten focizni, egészen 10 éves koromig én voltam az egyetlen kapus, ez is szemlélteti, hogy finoman fogalmazva sem ez volt a legvonzóbb poszt a gyerekek számára, hiszen itt a legkisebb az esély a gólszerzésre. Szerencsére ez azért valamelyest változott már az utóbbi időben, de még mindig úgy érzem, hogy valamifajta kötődés – akár családi, akár baráti – hozza inkább elő a kicsikben azt, hogy ők kapusok szeretnének lenni. Éppen ezért nagyon jó érzés, ha például az elért sikereinkkel példaképekké tudunk válni, és miattunk esik erre a posztra a lurkók választása.”

A kapusképzés másik mentora, Gyimesi Máté már több éve részt vesz az utánpótlás szakmai munkájában.

Azt gondolom, hogy szerencsések vagyunk, mert olyan tanítványaink vannak, akik amellett, hogy nagyon jó képességűek, folyamatosan fejlődni akarnak és tesznek azért, hogy jobbak legyenek. Minden edzésen arra próbáljuk őket sarkallni, hogy alázattal és elhivatottsággal messzire lehet jutni, és az elvégzett munka gyümölcse bizony kifizetődik” - mondta Gyimesi Máté

NB I.-es hálóőrünk felidézte azt az időszakot is, amikor a klubhoz került, ráadásul egyből a mélyvízben találta magát.

„Speciális helyzetben kerültem a Haladáshoz, mert többedmagammal már a felnőtt keret tagjai voltunk, amellett, hogy az utánpótlásban is számítottak ránk. Tapasztalt, rutinos játékosok vettek körül minket, akikre egytől-egyig felnéztünk. A csapat akkori kapusával, Tyukász Péterrel például nagyon sokat beszélgettünk, illetve rengeteget segített, ez is meghatározó élmény volt számomra.” 

Dróth Zoltán személyében a centerekkel is egy igazi klasszis foglalkozik, és tesz meg mindent annak érdekében, hogy ezen a poszton is a lehető legtöbb fejlődési lehetősége legyen az ifjú tehetségeknek.  

„Amikor elkezdtem futsalozni, nagyon keveset tudtam arról, hogy mi is egy igazi center feladata, sok mindent kellett tanulnom pályafutásom alatt” – elevenítette fel a kezdeteket a sokszoros magyar bajnok és a Bajnokok Ligája Final Four-t is megjárt játékosunk. Én ezeket a dolgokat igyekszem átadni a fiataloknak, azt is figyelembe véve persze, hogy az évek során sokat változott a centerek feladata és szerepe a csapaton belül. A legfontosabb centerfeladatok közé tartozik többek között, hogy valaki mennyire tudja megtartani a labdát, hogy milyen gyorsan tud a kapu felé fordulni, és nem utolsó sorban pedig az is, hogy miként tudja megjátszani és kiszolgálni társait. A külföldön eltöltött idő alatt találkoztam már olyannal, hogy egy-egy gyakorlatsor, vagy edzés erre a posztra volt kihegyezve, ezért nagy öröm számomra, hogy a Haladásban is van ennek létjogosultsága. Én minden erőmmel azon leszek, hogy a lehető legjobb tudásom szerint segítsem a jövő generációját."

Sziffer András szavaival zárjuk sorainkat: „Tűzd ki a lehetetlent, és érd el, amire képes vagy!”

Hajrá, Hali!

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Futsal NB I. Felső-ház

Pos Team Pl SD Pts
1. Haladás VSE 6 +11 18
2. SG Kecskeméti Futsal 6 +5 17
3. MVFC Berettyóújfalu 6 +3 15
4. A Studio Nyíregyháza 6 -4 10
5. Futsal Veszprém 6 -9 7
6. DEAC 6 -6 5

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Haladás VSE 63
2. MVFC Berettyóújfalu 48
3. Futsal Veszprém 45
4. SG Kecskeméti Futsal 44
5. A Studio Nyíregyháza 39
6. DEAC 30
7. Nyírbátori SC 28
8. Újpest FC-220VOLT 28
9. Aramis SE 26
10. PTE-PEAC 12
11. Maglódi TC 11
12. Magyar Futsal Akadémia 7
Go to top