Boros Viktória és Gyürüs Barbara személyében két versenyzőt is delegált egyesületünk a súlyemelő Európa-bajnokságra, melyet többszöri halasztás után április 3. és 11. között rendeznek Moszkvában. A lányoknak szombaton és vasárnap szurkolhatunk, akik egy hosszúra nyúlt felkészülést követően bizonyíthatnak. Mindkettőjük nagyon várja már a versenyt és hatalmas büszkeség tölti el őket, hogy hazánkat és a Haladás színeit is képviselhetik a kontinensviadalon.

A koronavírus-járvány minden szakosztály életét megnehezítette, súlyemelő szakosztályunk versenynaptárát is alaposan átalakította. Sportolóink közel másfél év után léphetnek ki a nemzetközi hadszíntérre, hogy Európa legjobb erőemelői között bizonyítsanak. Népes mezőny vesz részt a megmérettetésen, harminchét ország 356 versenyzője méri össze erejét. Egyesületünk színeit ezúttal Gyürüs Barbara és Boros Viktória képviselik, de ott lesz a mezőny tagjaként a korábban Szombathelyen sikert-sikerre halmozó Bazsó Bianka is.

Már javában tart az orosz fővárosban az Európa-bajnokság, amelyet idén szokatlan módon szakaszosan bonyolítanak le. Az utolsó körben, azaz a negyedik kontingens tagjaként indul útnak a Vas megyei különítmény, versenyzőink mellett Hencz Kornél, a Vas megyei súlyemelő szövetség elnöke, Márkus Erzsébet, egyesületünk szakosztályvezetője-edzője.

- Óriási megtiszteltetés, hogy a Haladás két versenyzőt is delegált erre az Európa-bajnokságra. Csapatvezetőként és kísérőként is elmondhatom, hogy nagyon jó műhelymunka folyik a vasi megyeszékhelyen és nagy büszkeséggel tölt el, hogy az ország egyik legjobban felszerelt termében ilyen komoly műhelymunka folyik. Természetesen szeretnénk a hagyományőrzés jegyében jó teljesítményt elérni és mindenben segíteni a versenyzőket - osztotta meg gondolatait Hencz Kornél.

A Vas Megyei Súlyemelő Szövetség elnöke kifejtette, hogy ez a kontinensviadal mindenki számára komoly próbatétel, hiszen az egészségügyi előírásoknak mindenkinek meg kell felelnie. Az oltások és egyéb kötelezettségek miatt a papírmunka az ilyenkor szokásos többszörösére nőtt, ami nagy kihívás elé állította a szakmai bizottságot és a háttérben tevékenykedő sportvezetőket is. Hasonlóan látja ezt egyesületünk szakosztályvezetője, Márkus Erzsébet is, aki nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is próbálta legjobb formába hozni tanítványait.

- Rendkívül nehéz időszakon vagyunk túl, hiszen a pandémia miatt többször is elhalasztották, majd törölték a 2020-as Európa-bajnokságot. Szerencsére a helyzet úgy hozta, hogy április 3. és 11. között sikerült tető alá hozni a rendezvényt. Ugyanakkor hiába voltak hazai versenyek, amelyekre keményen készültünk versenyzőinkkel, a nemzetközi erőpróbák rendre elmaradtak. Így pedig nagyon nehéz volt nemcsak fizikálisan és technikailag, de mentálisan is felkészíteni a lányokat. Ráadásul a menetrend szinte napi szinten változott, hol az oltás miatt, hol egy kisebb sérülés miatt. Ugyanakkor elmondhatom, hogy legjobb tudásunk szerint a munkánkat elvégeztük és alig várjuk a versenyt! - árulta el olimpiai ezüstérmes egykori súlyemelőnk, szakosztályunk vezetője, Márkus Erzsébet.

Első szombathelyiként Boros Viki bizonyíthat, aki a 2019-es grúziai kontinensviadalon 87 kilogrammos súlycsoportban lökésben (103 kg), szakításban (82 kg) és összetettben (185 kg) is a hetedik helyet szerezte meg. 19 éves versenyzőnk komoly elvárásokat fogalmazott meg önmagával szemben és úgy érzi reális célkitűzésekkel várhatja a versenyt.

- Nagyon jó hangulatban telt az elmúlt néhány hét, hiszen erősnek érzem magam és már csak technikailag kellett tökéletesíteni az emeléseket. Szerencsére a Savaria Kupa kitűző lehetőséget nyújtott felmérni az erőállapotomat és az ott elért eredményeimet alapul véve szeretnék javítani. Reálisnak tűnik összetettben a 200 kilogrammos cél és remek tapasztalatszerzés lesz az elkövetkezendő időszakra is. - mondta Boros Viki, akire májusban már újabb nemzetközi verseny vár.

Egyesületünk másik súlyemelője, Gyürüs Barbara vasárnap lép pódiumra, ahol korábbi klubtársával - a szombathelyi kötődésű - Bazsó Biankával egy súlycsoportban (+87 kg) mérheti össze tudását. Barbi számára nagy megtiszteltetés, hogy a Haladás címerét viselve vívhatta ki a válogatott tagságot, és mindent szeretne elkövetni, hogy egyéni vagy akár országos csúccsal kirukkolva tegye emlékezetessé a moszkvai erőpróbát. Barbi súlycsoportjában a legutóbbi nemzetközi megmérettetését 186 kg-os összteljesítménnyel fejezte be.

- Talán nem túlzás azt állítani, hogy a COVID-19 okozta időszak jelentős mértékben felborította a tavalyi versenynaptárat és a felkészülést is. Éppen ezért nagyon várom, hogy kihozzam magamból azt a maximumot, amire másfél évet kellett várnom. A versenyhelyzet mindig felspannol és nagyon bízom benne, hogy jó hatással lesz rám Oroszországban is. A történet teljességéhez hozzátartozik, hogy rengeteg a bizonytalanság is. Nem tudjuk, hogy pontosan mi vár ránk, mivel lesz másabb, a korábbi években tapasztaltakhoz képest, de Vikivel mindent meg fogunk tenni, hogy büszkék legyenek ránk otthon! - zárta gondolatait Gyürüs Barbi.

A felnőtt Európa-bajnokság azonban csak a kezdet versenyzőink számára, hiszen májusban Üzbegisztánban rendezik a junior-korúak világbajnokságát, amelyen Boros Viki képvisel minket. Ősszel pedig az U23, valamint a juniorok számára kiírt kontinensviadal vár két súlyemelőnkre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Járványügyi intézkedések

Felső-házi rájátszás tabella

Pos Team Pl SD Pts
1. MVFC Berettyóújfalu 4 +11 16
2. Haladás VSE 4 +7 15
3. Debreceni Egyetemi AC 4 -5 4
4. Futsal Veszprém 3 -6 3
5. SG Kecskeméti Futsal 3 -7 1
Go to top