A legkisebbektől a legnagyobbakig végre minden korosztály képviselői megmérettethetik magukat az elkövetkezendő időszakban, ráadásul birkózóink honi versenyek mellett kiléphetnek a nemzetközi porondra is. Veréb István szakosztályvezetőnkkel beszélgettünk szakosztályunk életéről.

Nehezen indult be az idei versenyszezon birkózóink számára, de annál nagyobb fordulatszámra lesz szüksége versenyzőinknek a szép eredmények érdekében. Szakosztályunk sikerei önmagukért beszélnek, hiszen megannyi országos bajnoki cím mellett világversenyeken és olimpián szerzett érmes versenyzőt adtunk a válogatottnak is. A győzelemig viszont hosszú az út, és egy jó alapra is szükség van, ebben segíti sportolóinkat szakosztályunk vezetője, Veréb István, aki 55 éve van jelen a birkózás világában és Ligeti Richárd, saját nevelésű sokszoros országos bajnok edzőnk. Veréb István irányításával dolgoznak serdülőtől a felnőtt korosztályig sportolóink, Ligeti Richárd pedig a gyermek, diák I-es és II-es korosztály fiataljait készíti fel, illetve a kadet Gellén Milánt.

Több erőpróbán vesznek részt egyesületünk versenyzői az elkövetkezendő hetekben, amihez egy jó felkészülés elengedhetetlen. Mindenre jutott idő?

- Edzőinkkel próbáltuk jól felépíteni az alapozást, amelyet már tavaly év végén el kellett kezdeni. Nehéz volt a lelket tartani a versenyzőkben. Tudtuk, hogy hamarosan szőnyegre léphetnek, csak a kezdési időpont lett rendre eltolva. A Magyar Birkózó Szövetség egészségügyi előírásait is figyelembe kellett vennünk, amely korlátozta a foglalkozáson résztvevők maximális létszámát. Ezeket a nehézségeket leszámítva maradéktalanul teljesítettük, amit szerettünk volna. Gőzerővel dolgoztunk, és az 50-52 fős létszámunk jól mutatja, hogy nagyon szeretik ezt a sportágat a fiatalok.

Nem lehet nehéz motiválni a fiatalokat, amikor olyan nagy neveket nevelt az egyesület, mint Hatos Gábor, Csercsics Richárd, ifj. Veréb István, Ligeti Dániel, Wittmann Kristóf, Wöller Ákos vagy Wöller Gergő!

- Azt azért szem előtt kell tartani, hogy ez egy egyéni sport, így mindenki önmagáért dolgozik vagy javítja a technikai hibáit. A siker pedig sok összetevőből áll egy egésszé. Nemcsak az edzéseknek otthont adó létesítményre vagy magasan kvalifikált szakedzőkre van szükség, hanem vérbeli fanatizmusra is. Egy olyan személyiségre, aki mindig nyerni akar, keményen dolgozik, szóval nincs könnyű helyzetben a mai korunk birkózója. A futásnál, úszásnál mérhető időeredmény van, ott nincs mellébeszélés, de a szőnyegen elég egy megingás és rámehet több évi munka is.

Ligeti Dániel és ifj. Veréb Isvtán a közelmúltban épphogy lemaradtak az olimpiáról. Mit érez egy edző, szakvezető ilyenkor?

- Nehéz pontosan megfogalmazni, mert ez is azt mutatja mennyire kiemelt sportágról beszélünk. Olyan országok versenyzői jutottak ki az ötkarikás játékokra, ahol néhány éve, évtizede még csak álmodozhattak róla. Egész egyszerűen nagyon zsúfolt lett a mezőny, súlycsoportonként több klasszissal. A lebonyolítási rendszer miatt nem lehet ott Tokióban korábbi Európa-, vagy világbajnok birkózó. Szóval a pillanatnyi mentális és fizikális állapot is sokat nyom a latba. Ami pedig Dani és a fiam teljesítményét illeti, mindent megtettek és tényleg apróságokon múlt csak az olimpiai részvételük.

A felnőtt mezőny mellett viszont akadnak szép számmal tehetséges fiatalok, akik néhány nap múlva szőnyegre is lépnek. Elérhető számukra a nemzetközi porond?

- Véleményem szerint, ha mindent kiandnak magukból, akkor képesek lehetnek erre. Persze keményen kell érte dolgozni, de 55 év tapasztalatával mondhatom, hogy megéri.

Legutóbb Kiskunfélegyházán szerepeltek birkózóink, milyen eredménnyel térhettek haza?

- Kadet válogatót rendeztek a szabad-, és kötöttfogású versenyzők számára. A hosszú út dacára jól szerepeltek a fiatalok. A legfényesebb sikert Gellén Milán érte el, aki a 110 kilogrammosok között lett az első. Hajba Szabolcs a bronzérmet szerezte meg a súlycsoportjában, míg Puskás Lili negyedik, Zara Levente és Fábián Bálint pedig az ötödik helyen végzett.

A hétvégén sem pihenhetnek egyesületünk versenyzői. Hol lépnek szőnyegre a tanítványok?

- Tatabányán rendezik a Diák II-es országos bajnokságot, ahová öt gyermekkel tervezünk indulni. Reményeink szerint érmekkel érkezhetünk haza, majd ezt követően minden hétvégén lesznek versenyek, közte több válogatóval, melynek tétje a korosztályos Európa-bajnokság. A pandémia miatt átírt versenynaptár szeszélye folytán így június második felében bonyolítják le a kadet, majd a juniorok kontinensviadalát. Előbbinek Bulgária, utóbbinak Németország ad majd otthont.

 

Haladás VSE birkózó szakosztályának tervezett programja:

2021.05.22. Diák II-es országos bajnokság (szf) | Tatabánya

 42 kg Simon-Kiss Nimród

 42 kg Jámbor Gergely

 42 kg Kóbor Patrik

 54 kg Horváth Bence

 69 kg Németh Lóránt

2021.05.30. Junior Országos Válogató (szf) | Dorog

65 kg Buday Bálint / edző: Veréb István

74 kg Nemes Bálint / edző: Veréb István

86 kg Hegedüs Levente / edző: Veréb István

97 kg Gellén Milán / edző: Ligeti Richárd

2021.06.05. Diák I-es országos bajnokság (szf) | Győr

 42 kg Kovács Péter

 38 - 42 kg Simon - Kiss Nimród

 38 - 42 kg Jámbor Gergely

 42 kg Kóbor Patrik

 63 - 69 kg Németh Lóránt

2021.06.06. Serdülő országos bajnokság (női) | Győr

54 kg Puskás Lili

2021.06.14.-20. Kadet Európa-bajnokság (szf) | Bulgária, Szamokov

Várható induló: 110 kg Gellén Milán / edző: Ligeti Richárd

2021.06.28.-07.04. Junior Európa-bajnokság (szf) | Németország, Dortmund

Várható induló: 74 kg Nemes Bálint / edző: Veréb István

2021.07.19.-25. Kadet-világbajnokság (szf) | Budapest

Várható induló: 110 kg Gellén Milán / edző: Ligeti Richárd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Futsal NB I. Felső-ház

Pos Team Pl SD Pts
1. Haladás VSE 6 +11 18
2. SG Kecskeméti Futsal 6 +5 17
3. MVFC Berettyóújfalu 6 +3 15
4. A Studio Nyíregyháza 6 -4 10
5. Futsal Veszprém 6 -9 7
6. DEAC 6 -6 5

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Haladás VSE 63
2. MVFC Berettyóújfalu 48
3. Futsal Veszprém 45
4. SG Kecskeméti Futsal 44
5. A Studio Nyíregyháza 39
6. DEAC 30
7. Nyírbátori SC 28
8. Újpest FC-220VOLT 28
9. Aramis SE 26
10. PTE-PEAC 12
11. Maglódi TC 11
12. Magyar Futsal Akadémia 7
Go to top