A koronavírus-fertőzés veszélye miatt bezárt a Haladás Sportkomplexum, így sportolóink leginkább otthoni környezeteben tudják elvégezni a szakemberek által előírt edzésprogramokat. Mint kiderült, így is rendkívül változatos, hatásos tréningeket lehet tartani a gyerekeknek és a felnőtteknek is.

 

- Én mindig is nagy híve voltam a saját testsúllyal végzett gyakorlatoknak és a speciális helyzet miatt ezeknek most tényleg eljött az idejük. A sportolók így gyakorlatilag bárhol tudnak edzeni, mivel minimális tér is elégséges hozzájuk. Itt olyan mozdulatokról van szó, melyeknél a saját testsúly ellenállását használjuk a gépek helyett. Rendkívül bőséges a lehetőségek tárháza, elég csak a fekvőtámaszokra, guggolásokra, kitörésekre gondolni – fogalmazott Kamarás Ákos, a Haladás VSE koordinációs fejlesztésért felelős szakembere, aki saját videókat is készített a programokról, melyeket az atlétikai, valamint a kézilabda szakosztályunknál dolgozó edzőknek küld el, akik természetesen a sportolóknak továbbítják azokat.  

- Mivel jelenleg a felnőtt, valamint a gyermek sportolóink is zömében otthon készülnek, így ki kell használni azokat a lehetőséget, melyeket egy háztartás tud nyújtani. Nagyon kevesen gondolják, de egy egyszerű pet palackot is rendkívül változatos módon lehet felhasználni. Például vízzel, avagy homokkal feltöltve súlyzóként is funkcionálhat, de használhatunk zoknikat, WC-papír gurigákat is sporteszközként. Lényeges a kreativitás, de az interneten is bőségesen vannak fent ötletek – zárta szavait Kamarás Ákos, aki külön kiemelte, hogy ebben az időszakban rendkívül lényeges, hogy a sportolók megfelelően tudják magukat motiválni. Szakemberünk elmondása szerint a gyerekeknek szinte hirtelen fel kell nőniük, mert anélkül kell komoly munkát végezniük, hogy az edzők fizikailag nem lehetnek mellettük. Kamarás Ákos úgy véli, hogy pár hónapon át otthoni edzésekkel is fent lehet tartani egy jó fizikális szintet, de persze ő is bízik abban, hogy hamarosan véget ér a krízis és ismét személyesen találkozhat a tanítványokkal a Haladás Sportkomplexumban.