Palma de Mallorca szigetén szerepel futsalcsapatunk az UEFA Futsal Bajnokok Ligája fő fordulójában, ahol október 26-án a címvédő házigazda Mallorca Palma Futsal együttesével, majd 27-én a kazah Kairat Almaty gárdájával, végül 29-én a luxemburgi FC Differdange 03 legénységével mérkőzik meg. A csoportból három csapat jut tovább a Bajnokok Ligája elitkörébe.

Felipe Conde tanítványai csütörtökön este 20.00 órakor rögtön a kvartett legerősebb gárdája ellen lépnek pályára, ugyanis az AE Mallorca Palma Futsal az előző szezonban megnyerte a Bajnokok Ligáját, így címvédőként kezdi meg az újabb sorozatot. Külön érdekesség, hogy a spanyol gárda „újoncként” hódította el a díszes trófeát. A fennállásának 25. évfordulóját is ünneplő Palma Futsal most is határozottan jó formában várja a küzdelmeket, nyolc fordulót követően 15 ponttal a 19-et magáénak tudó Barcelona mögött a második helyen áll hazája 16 gárdáját felvonultató bombaerős bajnokságában.  A mallorcai alakulat eddig ötször győztesen, míg háromszor vesztesen hagyta el a pályát. A hispán pontvadászatban szeptember 26-án már össze is futottak hazai pályán az éllovas Barcával, és óriási küzdelemben 5–4-re felülmúlták a katalán együttest. A Palma Futsal eddig 35 gólt szerzett, amiből 12 játékos vette ki a részét. A lejátszott 8 mérkőzésükön a legeredményesebb az iráni Hossein Tayyebi volt, aki 6 találatnál jár, őt pedig két brazil légiós követi: Fabinho és Cléber Souza is 5-5 alkalommal volt eredményes.

Az biztos, hogy a Palma Futsal számít a 3-as számú csoport legnagyobb favoritjának, de kérdés, hogy ez mennyire lesz majd komoly teher a mallorcai csapat számára. Az mindenesetre biztatónak tűnik, hogy ellenük kezdjük meg csütörtökön a kvartett küzdelmeit, ugyanis így a hazai környezetben szereplő spanyolokat „nyomja” majd a bizonyítási kényszer, míg Dróth Zoliék felszabadultan, tudásuk legjavát nyújtva léphetnek parkettre a címvédő gárdával szemben.

Kép: www.palmafutsal.com

A sorsolás alapján a csoport második fordulójában, egészen pontosan október 27-én, pénteken 17.00 órakor az a Kairat Almaty lesz majd az ellenfelünk, mely a 11 csapatot felvonultató kazah bajnokság 2023/2024-es szezonjában eddig csupán kétszer lépett pályára. Mindkét alkalommal idegenben mérkőztek meg a Rahmet Aktobe együttesével, és előbb október 14-én 7–2-re, míg egy nappal később 10–0-ra nyertek. Ez a két meccs persze nem sokat árul el a gárda igazi erejéről. Az viszont már sokkal többet mond, hogy a kétszeres BL-győztes (2013, 2015) Kairat a 4. helyet foglalja el az UEFA klubrangsorában. Európa egyik legnívósabb bajnokságában pedig 18-szor lett aranyérmes, a kazah kupát pedig 16-szor gyűjtötte be. Emellett hazájában a szuperkupát 6 alkalommal hódította el.

Külön érdekesség, hogy Dróth Zoltán 2016 és 2018 között szinte napra pontosan két éven át a Kairat legénységében harcolt; ezen időszak alatt csapatkapitányunk BL-bronzérmes, valamint kazah bajnok és kupagyőztes lett. Vezetőedzőnknek, Felipe Condénak is van közös múltja az Alamatyval, ugyanis a 2007/2008-as szezonban másodedzője volt a gárdának. Aztán jó pár év szakmai munkával a hát mögött, 2022.11.24-én a cseh Chrudim együttesét irányítva 2–1-re legyőzte a Kairatot a BL-elitkörében lejátszott összecsapáson.

A kazah csapat leghíresebb játékosa Leo Higuita, aki 2011 óta védi az együttes kapuját. Cseppet sem mellékesen eddig 5-ször választották meg a világ legjobb hálóőrének.

A Kairat múltja tehát roppant fényes, ám amennyiben a Hali a legjobbját nyújtja, partiban lehet a kazah riválisával.

Kép: www.facebook.com/afckairat

A csoport utolsó játéknapján, október 29-én, vasárnap 16.30 órakor a luxemburgi FC Differdange 03 lesz az ellenfelünk. Hazája 2023/2024-es szezonja még nem kezdődött el, így a csapat korábbi eredményeire tudunk támaszkodni. Azok a tények mindenesetre sokat elárulnak róluk, hogy az UEFA-koefficensek alapján a 18. helyet foglalják el az európai rangsorban, és az elmúlt három évben zsinórban megnyerték a luxemburgi bajnokságot, valamint legutóbb dupláztak is, azaz a kupát is elhódították. A Differdange 2015 óta szinte rendszeres résztvevőnek mondhatja magát a Bajnokok Ligájában. Már mi is találkoztunk velük: a 2021-2022-es kiírásban 4–3-ra vertük őket a sorozat selejtezőjében. Felipe Conde pedig a Chrudim vezetőedzőjeként már kétszer is meccselt ellenük: előbb 4–0-ra, majd 2–1-re győzte le őket a csehekkel.

A mérlegünk tehát egyértelműen pozitív a luxemburgiakkal szemben. Nagyon bízunk abban, hogy ez a jó sorozat folytatódik velük szemben, mivel az minden bizonnyal továbbjutást érne számunkra.

Kép: www.facebook.com/fcd03futsal

Összességében három magas színvonalú mérkőzéssel szolgálhatunk szurkolóinknak, akiktől csak azt kérjük, zúgjon a Hajrá Hali!

Részletes menetrend: https://bit.ly/3sWmh9i

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Futsal NB I. Felső-ház

Pos Team Pl SD Pts
1. Haladás VSE 9 +23 27
2. SG Kecskeméti Futsal 8 0 20
3. MVFC Berettyóújfalu 8 +8 18
4. A Studio Nyíregyháza 8 -1 13
5. DEAC 8 -9 8
6. Futsal Veszprém 9 -21 7

FUTSAL NB I. tabella

Pos Team Pts
1. Haladás VSE 63
2. MVFC Berettyóújfalu 48
3. Futsal Veszprém 45
4. SG Kecskeméti Futsal 44
5. A Studio Nyíregyháza 39
6. DEAC 30
7. Nyírbátori SC 28
8. Újpest FC-220VOLT 28
9. Aramis SE 26
10. PTE-PEAC 12
11. Maglódi TC 11
12. Magyar Futsal Akadémia 7
Go to top